Kultura
155

Dame biraju: Smijeh do suza i veliki aplauz za zgodne glumce

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u petak navečer u produkciji Altteatra izvedena je predstava "Dame biraju" koja je većinski žensku publiku dovela do suza.

Iako velika sala BNP-a nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, gledaoci su uživali u pozorišnom spektaklu koji je trajao puna dva sata. Radnja predstave, plesne tačke, interakcija glumaca sa gledateljima te završnica gdje se glumci skidaju "do kraja" bio je razlog zbog čega je ova predstava nagrađena dugotrajnim aplauzom nakon svoga izvođenja u Zenici.

Predstava na humorističan način tretira tematiku nezaposlenih mladića koji u oglasniku pronalaze oglas kako ples i skidanje "do kraja" donose veliku zaradu, zbog čega se odlučuju na takav korak, koji je na kraju bio za njih uspješan.

Ova predstava prije deset godina doživjela je sedamdeset repriza u BiH i inozemstvu, što ju je tada svrstalo među najizvođenije predstave sa ovih prostora.

"Dame biraju" je dio projekta "Istrajati“ koji Altteatar realizira u saradnji sa partnerima "Kroz prozor Fabrika“ iz Beograda i Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, uz podršku BAC-a i Fondacije za muzičku, scensku i likovnu umjetnost, te prijatelje predstave Bruno banani, Navigare i Euroherc osiguranje.