Kultura
510

Dvije nagrade za predstavu Altteatra "Dame biraju" u Skoplju

Klix.ba
Nakon pobranih simpatija bh. publike, predstava "Dame biraju" prvi put je izvedena van naše zemlje, i to 21. juna 2015. godine u glavnom gradu Makedonije, Skoplju u okviru 2. Međunarodnog festivala Komedije "Gola mesečina" koji se odvija pod otvorenim nebom.

Mlada ekipa predstave osvojila je dvije nagrade: GRAND PRIX – Nagrada za najbolju predstavu festivala i Nagrada za najbolju režiju.

Predstava je izvedena na Skopskom stadionu, pred 1.700 oduševljenih gledalaca, koji su desetominutnim aplauzom pozdravili mlade glumce iz Sarajeva.

"Ovo su velika priznanja za mali Altteatar", kazao je Slaven Vidak, dodavši kako je odnos bosanskohercegovačkih ministarstava od kojih, do sada, niti jedno nije podržalo projekat "Istrajati" u sklopu kojeg je nastala predstava "Dame biraju", "sramotan".

"Obratili smo se raznim ministarstvima na mnogim nivoima vlasti, ali niko nije našao za shodno da podrži projekat koji ima za cilj da potakne mlade u preuzimanju društvene odgovornosti. To je donekle i razumljivo, jer ljudima koji sjede u ministarstvima, a tu su došli po stranačkoj i nacionalnoj liniji, nije u interesu da mladi uzmu stvari u svoje ruke. Tražili smo od Ministarstva kulture Kantona Sarajevo da nam pomogne pri organizaciji ovog gostovanja, ali nisu imali sluha. Ove nagrade su potvrda da se mladi mogu i moraju osloniti na vlastite potencijal", dodao je Vidak.

Reditelj predstave Admir Glamočak, na žalost nije mogao prisustvovati svečanoj dodjeli nagrada zbog angažmana u predstavi "Brašno u venama" koja je trenutno na gostovanju u Budvi.