Kultura
318

"Čuvari muzeja": Izložba kao uvod u veliku akciju s ciljem otvaranja Zemaljskog muzeja BiH

Piše: N. Novalić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, koji je već tri godine zatvoren za javnost, večeras je otvorena izložba fotografija "Čuvari Muzeja". Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom "Ja sam Muzej".

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić je od januara 2015. dolazio u Zemaljski muzej i portretirao njegove radnike i radnice. 

Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog "čuvara", jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja. Izložba otkriva jednu drukčiju, intimnu priču o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.

Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf. Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije AKCIJA. Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.

“Jednostavno, ja ovaj muzej ne mogu ostaviti. Bio bih najsretniji da dođe neko i da mi otkaz. Nisi više odgovoran, idi kući, snalazi se, radi šta god hoćeš. Ali u ovakvoj situaciji gdje nam niko ništa ne govori, normalno je da ne možemo tek tako izaći odavde”, riječi su Mirsada Sijarića koji već godinama radi u Zemaljskom muzeju.

Đula Kerić, koja u muzeju radi od 1995., kaže da i dalje voli muzej i da je sretna kada odlazi na dežuru da ga čuva.

“Kad mi dođe taj dan kad sam dežurna u muzeju, ja sam sretna. Džaba što nema plate, džaba sve. Volim ovdje da radim”, rekla je ona u intervjuu za ovaj projekt.

Prije otvaranje izložbe pročitano je i pismo profesora Damira Arsenijevića naslovljeno “Radnici govore: Čuvanje društvene svojine kao proizvodnja društvenog prostora”.

Izložba je i uvod u veliku građansku akciju “Ja sam Muzej” koja počinje od 03. augusta 2015.

Aida Kalender je ispred organizacije AKCIJA objasnila da je ideja da od sljedećeg ponedjeljka kulturni radnici, javni djelatnici, profesori i svi građani dobre volje počnu dolaziti u Zemaljski muzej kako bi dežurali za muzej.

“Dolazeći na dežure učinit će mali čin solidarnosti sa radnicima muzeja a u isto vrijeme napraviti i ono što je naš ključni cilja a to je da nas donosioci političkih odluka čuju i konačno ove jeseni riješe problem Zemaljskog muzeja. Mislim da smo na dobrom putu prema tome”, istakla je večeras Aida Kalender.

Azra Bečević-Šarenkapa, zaposlenica Zemaljskog muzeja, istakla je da radnicima koji već tri godine čuvaju muzej ova akcija mnogo znači. “Mi, ali i Vi, smo muzej, i muzej nam treba svima. Hvala svima Vama, prijateljima muzeja koji podržavate naš rad i rad AKCIJE u nastojanju da Zemaljski muzej BiH ponovo otvori vrata”, istakla je ona.

Sve informacije o ovoj akciji moći ćete pratiti na stranici jasam.zemaljskimuzej.ba.