Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
svaka cast umjetniku!
Dofu,burazeru glup si k\'o panj. portretna karikatura NE TREBA da pricha prichu, jer je karikaturni opis nechije lichnosti. mucni malo tom glavom. I slke su radjene u Corel Painteru, ne photoshopu, a da znash chemu sluzi fotoshop, ne bi tako laprdao. znash, zavist je jedan od smrtnih grehova, misli malo o tome. a Zorane, svaka tebi chast kako radish.
dobarsi jarane samo ovaj ti lici na oca treci odozgo
Slazem se s Dofu, mada je malo previse reagovo zustro na ovo. Momak ima talenta, al ne porucuje nista, nista ne govori, niti je ovo nesto novo, a svaka mahala ima nekoliko ljudi koji odlicno rade portrete ili realisticne ili karikaturalne, pa i nema bas to nekog znacaja za svijet umjetnosti. Naivci su zakon, jedina u svijetu priznata i autenticna vrsta slikarstva s ovih prostora, samo sto to niko ne fura vise nazalost.
Eh ma niko ne spori da ovi photoshop crteži fino izgledaju, ali umjetnost karikature je nešto više od ovog , prava karikatura daje poruku na aktuelni politički trenutak, ili društveno zbivanje i slično. Ja bih volio vidjet karikaturu sa tematikom obračuna vehabija i gejeva u sarajevu npr. Ove portretne karikature su čisti larpurlartizam - umjetnost radi umjetnosti, bez ikakve relevantnosti za društvo. Eto dobre kao poklon ocu materi curi momku lokalnom hodzi il mesaru, al vala više od toga nisu. I uopće ne pljujem po liku samo iznosim svoje mišljenje o njegovom radu.
Odlicni radovi..svaka cast! samo bi jos bilo super da imaju pismenu osobu na sarajevo-x.com koja bi znala gramaticki pravilno napisati ovaj clanak i intervju... strasno ko se sve danas bavi novinarstvom!
Zorana poznajem, radio mi je jednom karikaturu oca, kao poklon za rodjendan. I dan danas ta slika stoji u dnevnom boravku i ko god udje u sobu divi se. Zaista virtuoz sa olovkom u ruci.
Cestitam druze! odlicni su ti radovi kao i uvek sto ovaj intervju i potvrdjuje! ne obracaj paznju na odredjene komentare! poz i sve najbolje!
*Dofu 1. ako si upucen toliko kao sto pricas, onda bi trebao shvatiti da ovo nisu slike editovane u photoshopu, vec da su crtane na racunaru, nije ti valjda to novina? 2. Zoran radi i ručne radove, ne misliš valjda da i njih isprinta pa lijepi na papir? 3. Tvoji komentari su tipicni primjer balkanskog sindroma, koji se manifestuje u pljuvanju svakog ko se izdigne iznad sredine iz koje potice 4. rad ovog momka pratim vec 2-3 godine pa ti evo par linkova, nova tehnika crtanja,rucni photoshop ;) http://mojekarikature.blogger.ba/arhiva/2006/06/22/296449 http://mojekarikature.blogger.ba/arhiva/2006/06/21/294860 http://mojekarikature.blogger.ba/arhiva/2006/06/24/298845 Lijep pozdrav i ugodan dan ti zelim ;)
Na ovih par \"karikatura\" sto je prikazano ovdje, a i na onima na likovom blogu, kako se vidi covjek je uglavnom primjenjivao one ugradjene efekte rastezanja i slicno . Stvarno je nauka golema uzet fotku od ban-ki moona, malo na njoj kontraste između boja \"pooštriti\" (smanjivanjem dubine boja) , transparentnu gif89 pozadinu zamijeniti sa zastavom UN-a ili necim slicnim, na segment lica puknuti photoshop efekt - i voila eto ti umjetnika. U svakom slucaju, ja se pitam jel iko procitao drugu recenicu mog komentara a to je da niti jedna od ovih karikatura NE SALJE PORUKU kao sto to trebaju raditi karikature. Karikatura, kao komentar, kao poruka, kao nacin izrazavanja odredjenog stava, sve to nije nista od ovoga sto ovaj zoran radi. I baj d vej, u Barceloni u kojoj se školovao Zoran imate na ulicama desetine \"umjetnika\" koji crtaju za 10-15€ dokonim turistima iste ovakve karikature . Samo jos jedan pokazatelj neupucenosti i nepismenosti, i niskih kriterija danasnje \"urbane\" raje u nasoj zemlji.
Ma o cemu pricate, ovo je odličan rad, kakvi srednjoskolci i photoshop, ccc ne bi za 100 godina napravili to u photoshopu, ja ga koristim godinama pa opet nisam ni blizu ovoga, a uostalom ovaj tip crta na svemu.
Pa radi čovjek i ručno..zar ne čitate???
Dofu, haj napravi karikaturu pa se javi...
Hm, nisam znao da se primjena par efekata u photoshopu danas zove \"karikatura\". Karikatura treba da salje odredjeni komentar,poruku i slicno. Ovo sto radi ovaj lik nije ni blizu karikature . Niti izgleda nesto specijalno, ovo moze napraviti svaki srednjoskolac sa primjenom par efekata u photoshopu.
photoshop je cudo