Kultura
0

Brojne aktivnosti na 5. Sarajevo International Guitar festivalu

FENA
Svi ljubitelji muzike za gitaru od 10. do 13. aprila imat će jedinstvenu priliku prisustvovati različitim muzičkim aktivnostima u okviru 5. Sarajevo International Guitar festivala (SIGF).
Pored izuzetno zanimljivih koncerata istaknutih svjetskih umjetnika, organizatori su pripremili i niz majstorskih radionica za učenike i studente gitare, internacionalno takmičenje i zanimljivu izložbu instrumenata.

Nakon koncerta crnogorskog gitarističkog dua kojim će 10. aprila svečano biti otvoren SIGF, druge festivalske večeri u sali Doma Oružanih snaga BiH nastupit će španski gitarist Guillem Pérez-Quer.

Gost iz Španije studij gitare završio je s najvišim pohvalama na Conservatori del Liceu u Barceloni. Bio je i dobitnik stipendije za odlazak na studij u Centre International de la Musique d’Annecy (Francuska), gdje je studirao u klasi urugvajskog gitariste Óscara Cáceresa. Pohađao je brojne radionice sa istaknutim svjetskim gitaristima i profesorima kao što su Leo Brouwer (Havana, Kuba), Betho Davezac (Sablé, Francuska) i Eli Kassner (Kanada).

Svoje gitarističko obrazovanje nastavlja kroz rad sa jednom od najistaknutijih argentinskih gitaristica Mariom Luisom Anido, koja ga je smatrala jednim od svojih najboljih studenata. Među brojnim osvojenim nagradama posebno se ističu nagrada Manuel de Falla osvojena za interpretaciju (Madrid), te nagrada na XXV Međunarodnom takmičenju Maria Canals (Barcelona).

Kao kompozitor usavršavao se s profesorima Carlesom Guinovartom i Lluísom Vergésom. Zajedno sa kanadskim gitaristom Eli Kassnerom oformio je i Kassner & Quer Guitar Duo sa kojim je nastupao širom Španije, Evrope i Sjeverne Amerike, te snimio više nosača zvuka.

Trenutno radi kao profesor gitare na Conservatori Superior del Liceu u Barceloni (Španija).

Na svom premijernom nastupu u Sarajevu Pérez-Quer predstavit će raznovrstan program koji uključuje djela španske renesanse, te popularne melodije Latinske Amerike uz nezaobilazan standardni repertoar za klasičnu gitaru.

Koncertne aktivnosti SIGF-a nakon koncerta Guillema Pérez-Quera bit će nastavljeni već naredne večeri, 12. aprila kada će na pozornicu stupiti azerbejdžanski gitaristički virtuoz Rovshan Mamedkuliev.

Festival će biti zatvoren koncertom 13. aprila na kojem će nastupiti East-West Strings Project, gitaristički duo kojeg čine bh. gitaristi Alen Garagić i Denis Omerović koji su ostvarili uspješne internacionalne karijere.

Svi koncerti održavat će se u sali Doma Oružanih snaga BiH, a ulaz na koncerte je besplatan, saopćeno je iz Press-službe SIGF-a.