Kultura
35

U petak počinje Sarajevo International Guitar Festival 2015

Klix.ba
Peto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala ove godine održat će se od 10. do 13. aprila u prostorijama Doma Oružanih snaga BiH, Muzičke akademije u Sarajevu, te Bošnjačkog instituta.
Kao i prethodnih godina, festivalski koncept podrazumijeva niz koncerata istaknutih svjetskih gitarista, takmičenje za mlade gitariste u šest kategorija, radionice za učenike i studente muzike, te izložbu instrumenata nastalih u različitim graditeljskim radionicama.

Koncertne aktivnosti SIGF-a počet će već u petak, 10. aprila, koncertom Crnogorskog gitarističkog dua kojeg čine jedan od najpoznatijih svjetskih gitarista, Goran Krivokapić, te Danijel Cerović, uspješni gitarista koji je obrazovanje stekao i kroz rad sa čuvenim Carlom Marchioneom.

Druga festivalska večer, 11. aprila, bit će u znaku koncerta španskog gitariste, profesora na Muzičkoj akademiji u Barceloni, Guillema Péreza Quera, dok će 12. aprila na pozornicu stupiti azerbejdžanski gitaristički virtuoz Rovshan Mamedkuliev.

Festival će biti zatvoren koncertom 13. aprila na kojem će nastupiti East-West Strings Project, gitaristički duo kojeg čine bosanskohercegovački gitaristi Alen Garagić i Denis Omerović koji su ostvarili uspješne internacionalne karijere. Svi koncerti održat će se u sali Doma Oružanih snaga BiH sa početkom u 20 sati, a ulaz na koncerte je besplatan.

Paralelno, u četiri festivalska dana na Muzičkoj akademiji u Sarajevu odvijat će se edukativni i takmičarski program festivala. Vrhunski svjetski gitaristi i gitaristički pedagozi imat će priliku raditi sa preko stotinu učenika i studenata gitare iz više zemalja svijeta.

Za najbolje učesnike takmičarskog programa Festivala obezbijeđene su vrijedne nagrade, a glavna nagrada za pobjednika najstarije, VI kategorije, je svakako odlazak na najveće svjetsko gitarističko takmičenje, Guitar Foundation of America, koje će se ove godine održati u Oklahoma Cityu. Svi festivalski programi otvoreni su za javnost, a ulaz je besplatan.

Za sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba.