Komentari (115)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Franjevci su utkani u temelj Bosanske drzave a Kraljeva Sutjeska istinsko mjesto bosanske duse, nasih korijena, koje zasluzuje da se cuva i njeguje.
@simao21 Bosanski Franjevci nemaju veze sa pripadnicima austro-ugarske nacije "BiH Hrvati".
@simao21 Bio vidio 2009. Nisam pozalio.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Odlicno
a da malo izađemo iz okvira etno-nacionalnih promjena i objekivno kažemo, da je uloga franjevaca u očuvanju i zapisivanju historije srednjovjekovne Bosne ogromna i da su oni ustvari najveći čuvari iste!!!!
Kraljeva Sutjeska nasa istorija
Po turskim izvorima, prije turskih osvajanja u Bosni je živjelo 750.000 katolika, 70.000 bogumila i 25.000 pravoslavaca grčke vjere, izbjeglica pred Turcima. Bosna je je jednako kao Hrvatska, Slavonija i Dalmacija bila katolička zemlja. Zato katolici (franjevci) čuvaju povijesno blago pred Turske Bosne.
Vlada Hrvatske pomogla da BiH sačuva svoje katoličko, predtursko povijesno naslijeđe.
Sve druge interesuje osim građana katolika i pravoslavaca naše lijepe Bosne i Hercegovine
Sto se ba ljudi trudite. Vi ste za ove nase antifasite ustase. Sta vi znate o nasoj Bosni. Vise znaju ovo novi narastaji nacionalista. Niko nista ne cita. Samo kako vlast kaze. Mrzi druge i drugacije.
Keyboard warriors, koji su u životu pročitali 1.7 knjiga, raspravljaju o povijesti. Neprocjenjivo!
vojvodini zivi 200000 madjara.uglavnom su koncentrisani na severu backe.zato u juznoj slovackoj zivi milon madjara a u rumunuji u zapadnoj transilvaniji 2 mil.po regionalnoj podeli u AU madjarska je imala izlaz na more preko rijeke i zadra.u vojvodini ne mogu nista.u subotici i sirom vojvodine se naselilo mnogo srba iz eks ju republika i broj srba raste u srb korist u vojvodini.pitanje vojvodine je reseno.mrznja izmedju madjara i rumuna je visevekovna
i to izbacit, obavezno...al vise smo vezani za sahovnice nego za turske zastave.
@GreenRiverKiller,što ti predstavlja ime Hrvatinić,od koga ili čega nastalo,a vladalo je tadašnjom Bosnom(regijom kao što je Dalamacija,Zahumlje,Slavonija itd,današnja BiH je sastavljena od 3-4 tadašnje regije)), kako jadan možeš izmišljati i na sebe "rati,laž i mantranje ne prolaze više,šta si se pisao 1992. piši se i sad i gotovo,tako za svkoga,može se naći svačije opredjeljenje kako se htio zvati,..
znaci prvo i osnovno...izbacit turske zastave kad se dolazi na Bobovac i u Sutjesku. A sto? Objasnit ce vam gvardijan samostana kad vec niste htjeli knjige citat i sami skontat
Napomena za sve UZPovce i nacionaliste: na Katedrali srca Isusova piše da su je izgradili bosanski Katolici.
@MiliMojiMilovaseMene ,piše i na drugim crkvama da su je napravili recimo,širokobriješki katolici,hercegovački katolici,brotnjaci katolici,posvaljaci katolici itd,..što si htio reći,..
@MiliMojiMilovaseMene... Ja i, pa normalno da su je napravili bosanski katolici, nisu argentinski. Ajmo malo knjige u ruke pa nauči razliku između vjere, nacije i geografskih odrednica..
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ja dajem rok 5 dana da će se otvoriti žarište ovde, hoće li ozbiljno ili će izmisliti, ne znam 😂
@gooUser1567097558,jednostavno onome tko želi da shvati,autokefalnost postoji samo u pravoslavlju,dolazak Franjevaca i ostalih redova je samo prirodni slijed razvoja kršćanstva u cijeloj tadašnjoj europi,i nemoj ti izmišljati neku nadcrkvu "bosansku" koju su kao neki Papa i "pogani" katolici ili križari slomili i pokrstili,ne mantrajte više nego prihvatite povijest i činjenice,zašto bježaše puk u Sinj,a ne u Sarajevo od Osmanlija,..
Eki, zar se ona nije ispalila u Vatikan. Bošnjaci su krišćani, a mnogi jesu prešli na Islam .
pitam se zašto ovi silni veliki bošnjaci koji negiraju postojanje srba i hrvata na teritoriju bosne ne daju djeci lijepa bošnjačka imena : kulin, tvrtko, stjepan, katarina, vojača ...
Zato sto to nisu bosnjacka nego srpska imena. Bosnjacka imena su Mustafa, Sabahudin, Sejfudin, Muhamed itd.
Samo debili mogu govoriti o srbima i hrvatima kada se spomenu bosanski krišćani. Vi ste srbi i hrvati koliko smo mi turci.