Poklon gradu
35

Autor uklonjene instalacije u Hastahani: Protest Sarajlija mi je utjeha

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je jučer iz sarajevskog parka Hastahana uklonjena instalacija “Zvjezdani put”, posredstvom Rikarda Druškića oglasio se i sam autor instalacije Helmut Lutz.
Kazao je kako je iznenađen, ali i zahvalan građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesu demontaže njegove skulpture.

"Nažalost, od grada Sarajeva nisam dobio nikakve informacije. Skulpturu sam poklonio grđanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu. Moju drugu skulpturu sam poklonio partnerskom gradu Friedrichshafenu. Ovo djelo pod nazivom 'Im Augenblick trenutno' izražava trenutak rata u Sarajevu i nastalo je u to vrijeme. Nalazi se na Bodenskom jezeru u Friedrichshafenu", kazao je Lutz.

Djelo "Zvjezdani put" koštalo je, dodaje, gotovo milion eura. Bilo je instalirano na mnogim drugim lokacijama, u Rimu, Ateni, Jeruzalemu, i posebno u Istanbulu ispred Aja Sofije.

"Istanbul sam svjesno izabrao kao izložbeni grad zbog islamske tradicije Sarajeva. Odatle je skulptura direktno prenesena u Sarajevo 2005. godine. Sada pak očekujem informaciju od institucija grada Sarajeva", poručio je.

Za obnovu, kaže, nudi besplatnu pomoć koju bi pružio njegov sin Clemens koji dobro poznaje ovo djelo.

"Im Augenblick trenutno" djelo je bilo izloženo 2000. godine ispred oštećene željezničke stanice u Sarajevu. "Zvjezdani put" je tada trajno instaliran na trgu Hastahana 2005. Oba djela tvorila su pozornicu za umjetnike iz Sarajeva i Friedrichshafena. Tadašnji gradonačelnik, profesor Hamamdžićpokrenuo je primopredaju "Sternengwega", a nova gradonačelnica, Semiha Borovac poručila je da neće podići nikakav drugi spomenik koji poput "Zvjezdanog puta" svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put. Ovo je jedan istinski spomenik za našu omladinu", kazao je Lutz.

Trenutna pažnja građana Sarajeva i njihov protest zbog demontaže mu je, ističe, velika utjeha.

"Volim multikulturalni grad Sarajevo i zato sam kreirao ova dva djela", poručio je Lutz.