Ne odustaju od parka
113

Sarajlije instalaciju u Hastahani oblijepili folijom: Urbicid, artocid, mjesto zločina...

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nakon što su radnici za danas završili posao na uklanjanju umjetničkog spomenika iz Hastahane nezadovoljni građani su ostatak instalacije zamotali u plastičnu foliju iskazivajući na taj način protest prema ideji mijenjanja parka.
Mjesecima se građani suprotstavljaju novom Regulacionom planu za park "Prof. dr. Nijaz Duraković", odnosno Hastahanu. Građanima je glavni razlog za negodovanje - ideja da se na mjestu druženja i kulture izgrade poslovni objekti i garaže.

Radovi na uklanjanju instalacije Helmuta Lutza "Zvjezdani put" bi trebalo da traju nekoliko dana, a danas je započeto premiještanje ovog spomenika.

Mnogi građani su i danas bili u Hastahani gdje su mirno posmatrali razmontiranje objekta, no po odlasku radnika su odlučili iskazati bojkot.

Najlon folijom su oblijepili ostatke spomenika, a preko folije su sprejem ispisali poruke koje jasno ukazuju na to da su protiv demoliranja kulture i protiv promjena u ovom parku.

Poruke koje su ispisane na najlonu su "Crime scene" što znači mjesto zločina, "Crime against art" - Zločin protiv umjetnosti, "Sve ruši", "Urbicid", "Artocid", "Mimo zakona" i druge poruke.

Ono što dodatno nervira građane koji su ionako iziritirani cijelom idejom i planom za Hastahanu je to što se vrijedna umjetnička skulptura rastavlja neprofesionalno, odnosno radnici joj prave štetu prilikom premiještanja neopreznim postupanjem.