|

Kina gradi Muzičku dolinu, projekt vrijedan 1,7 milijardi eura

Kina gradi Muzičku dolinu, projekt vrijedan 1,7 milijardi eura
17
Klix.ba
26.12.2012. u 20:49
9
komentara
17

dijeljenja
Kina gradi Muzičku dolinu, projekt vrijedan 1,7 milijardi eura
Kina je uspjela da se izbori za svoju poziciju među ekonomski najjačim zemljama svijeta, a sada su odlučili investicije usmjeriti u izgradnju muzičke industrije.
Nedaleko od Pekinga planirana je izgradnja Muzičke doline u koju će biti uloženo više od 1,7 milijardi eura, a izgradnja će trajati skoro deset godina. Tu će biti smještene muzičke škole, produkcijske kuće, hoteli, muzički studiji te arena u obliku breskve.

"Muzika je neopipljiva vrsta umjetnosti. Ovim projektom želimo pretvoriti muziku u nešto što je vidljivo i opipljivo", kazao je Zhao We, jedan od inicijatora projekta.

Vlasti u Pekingu zabrinute su jer razvoj u oblasti kulture stangira, s obzirom na to da je sva pažnja usmjerena ka ekonomskom napretku.

Upravo zbog toga odlučili su više pažnje, ali i novca, usmjetiti ka razvoju svih vrsta umjetnosti.

No, analitičari tvrde da je u Kini problem prije svega piraterija, a zatim i stroga koontrola medija, zbog čega umjetnici imaju malo prostora za izražavanje. I umjesto da daje podršku mladim talentima, vlada novac uglavnom ulaže u izgradnju opernih kuća i arena koje posjećuju uglavnom ljudi srednjeg staleža.

"Zbog svega toga u Kini nema mnogo tekstopisaca, kompozitora ili bendova", kazao je Scarlett Li, koji se bavi organizovanjem muzičkih festivala, objavio je Guardian.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...