Ulaganje u kulturu
17

Kina gradi Muzičku dolinu, projekt vrijedan 1,7 milijardi eura

Klix.ba
Kina je uspjela da se izbori za svoju poziciju među ekonomski najjačim zemljama svijeta, a sada su odlučili investicije usmjeriti u izgradnju muzičke industrije.

Nedaleko od Pekinga planirana je izgradnja Muzičke doline u koju će biti uloženo više od 1,7 milijardi eura, a izgradnja će trajati skoro deset godina. Tu će biti smještene muzičke škole, produkcijske kuće, hoteli, muzički studiji te arena u obliku breskve.

"Muzika je neopipljiva vrsta umjetnosti. Ovim projektom želimo pretvoriti muziku u nešto što je vidljivo i opipljivo", kazao je Zhao We, jedan od inicijatora projekta.

Vlasti u Pekingu zabrinute su jer razvoj u oblasti kulture stangira, s obzirom na to da je sva pažnja usmjerena ka ekonomskom napretku.

Upravo zbog toga odlučili su više pažnje, ali i novca, usmjetiti ka razvoju svih vrsta umjetnosti.

No, analitičari tvrde da je u Kini problem prije svega piraterija, a zatim i stroga koontrola medija, zbog čega umjetnici imaju malo prostora za izražavanje. I umjesto da daje podršku mladim talentima, vlada novac uglavnom ulaže u izgradnju opernih kuća i arena koje posjećuju uglavnom ljudi srednjeg staleža.

"Zbog svega toga u Kini nema mnogo tekstopisaca, kompozitora ili bendova", kazao je Scarlett Li, koji se bavi organizovanjem muzičkih festivala, objavio je Guardian.