{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi će sravniti 700 planina da izgrade metropolu u pustinji

7.12.2012. u 18:27
225
27
Kinezi će sravniti 700 planina da izgrade metropolu u pustinji
225
Kinezi će sravniti 700 planina da izgrade metropolu u pustinji
Jedna od najvećih kineskih građevinskih firmi će potrošiti 3,5 milijarde dolara kako bi sravnila 700 planina u regiji pored grada Lanzhou, glavnog grada krševite provincije Gansu na sjeverozapadu Kine, kako bi na njihovom mjestu bila izgrađena metropola.
Lokacija je udaljena oko 50 kilometara od grada Lanzhou, a prostire se na 130.000 hektara. Očekuje se da bi novi grad trebao povećati prihode regije za više od 40 milijardi dolara do 2030. godine. Državno vijeće Kine je u augustu već odobrilo ovaj projekt.

Prva faza uklanjanja planina je počela krajem oktobra, a kada se završi građevinska kompanija će imati blizu 16 kvadratnih kilometara prostora za početak prvih radova. Kompanija koja stoji iza ovog projekta je China Pacific Construction Group, koja ima sjedište u Nanjingu.

Međutim, ovaj projekt je već privukao mnogo kritika i skepticizma. Lanzhou, u kojem živi 3,6 miliona stanovnika, već ima ogromne probleme sa zagađenjem. Prošle godine je proglašen gradom sa najvećim zagađenjem zraka u Kini. Pored toga, čitava regija se često navodi i kao jedna od onih sa najvećim nedostatkom pitke vode.

Mnogi se također pitaju i koliko je pametno graditi metropolu u pustinji.

"Sve investicije se moraju vratiti novcem od najamnina, a u ovakvim gradovima je to rijetko slučaj. Kada je poslovanje nekretninama u porastu to se može izvesti. Međutim, meni se čini da je poslovanje nekretninama u Kini trenutno veoma riskantno", rekao je Tao Ran, profesor ekonomije na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

Međutim, glasnogovornici kompanije su stali u odbranu projekta.

"Regija Lanzhou je veoma siromašna. To su samo planine u kojima nema izvora vode. Mi ćemo dovesti vodu u regiju, zasadit ćemo šume i stvari će biti mnogo bolje nego prije", rekla je glasnogovornica kompanije China Pacific Construction Group.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: