magazin
7

Geography Now o Makedoniji: Šta god da kažemo o ovoj zemlji, neko će se naljutiti

Piše: I. P.
Poznati YouTube kanal za edukaciju u polju geografije i demografije pod nazivom Geography Now prepustio se kreiranju videa o nekada najjužnijoj jugoslavenskoj republici - Makedoniji.

Geography Now je tokom prošle godine napravio izuzetno popularan (i iznenađujuće tačan) prilog o Bosni i Hercegovini, a nedugo zatim voditelj Paul Barbato osvrnuo se i na naše zapadne susjede.

YouTube kanal pokušava ostati neutralan prilikom opisa država koje imaju kompleksnu historiju i ne tako jednostavne unutrašnje i međunarodne odnose, a kao šlag na tortu došla je Makedonija.

Naravno, cjelokupna problematika ove male balkanske države fokusirana je na odnos sa susjedima, a posebno sa Grčkom koja do danas osporava sam naziv zemlje.

Barbato u posljednjem prilogu naglašava kako je riječ o jednoj od najkontroverznijih tema i precizno ilustruje priču iza historijskih nesuglasica naroda Aleksandra Makedonskog, njegovog jezika i pripadnosti.

"Ovo mjesto je poprilično jednostavno i opušteno, ali ime stvara dramu", objašnjava voditelj podsjećajući da današnji Makedonci pričaju slavenskim jezikom koji najviše liči na bugarski, dok nacija kao takva, ako se pitaju Makedonci, počiva na slavenskim korijenima pomiješanim sa drevnim narodom Aleksandra Makedonskog koji, prema njihovom shvatanju, nije bio Grk.

Grčka, naravno, ovakvo viđenje Makedonaca ne priznaje s obzirom na to da historijsku Grčku Makedoniju vide kao dio helenske kulture. Samim tim, zvanična Atina osporava korištenje imena "Makedonija", zbog čega je država u UN-u, EU i Vijeću Evrope poznata kao Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Pored problema sa gotovo svim susjednim državama, Barbato kao dvije prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a zbog zajedničke, često teške historije..

Geography Now gledatelje podučava i o vedrijim stranama Makedonije, o njenom ajvaru, jezeru Ohrid, opijumu, raznovrsnoj arhitekturi manastira i džamija te običnom narodu koji zapravo i ne mari za probleme vezane za ime jer žive u 21. vijeku.