Putovanja
11

Geography Now o Hrvatskoj: Ona je slavenski rođak koji je nakon drame otvorio hotel

Klix.ba
YouTube kanal Geography Now u BiH je postao poznat nakon komičnog i poprilično istinitog videa u kojem je predstavljena naša domovina. Ovoga puta, Paul Barbato se okrenuo susjednoj Hrvatskoj.

Geography Now je napravio jednu od najpopularnijih internet prezentacija Bosne i Hercegovine, a nakon što je pokriće država došlo do slova "C", na red je došla Hrvatska.

U desetominutnom videu rezimirani su historija, georgafske karakteristike i odnosi sa susjednim državama, posebno sa Srbijom i Slovenijom sa kojima se ponekad voli, a ponekad ne. Što se tiče BiH, Geography Now ističe kako je Hrvatska doslovno "grli" s obzirom na geografski položaj, a spomenut je i problem Neuma.

Ono što se ističe naravno su prirodne ljepote jadranske obale koja je bila manje-više zatvorena za većinu stranaca u vrijeme Jugoslavije, ali je nakon Domovinskog rata doživjela procvat.

"Ukratko, Hrvatska je kao rođak slavenskih zemalja koji je nakon dramatične faze u životu otvorio hotel na lijepoj obali", objašnjava Barbato.