Kulturna bura u Sarajevu
120

Forto o smjeni direktora pozorišta: Ne smije biti nedodirljivih

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto oglasio se povodom mogućih smjena direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića i Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta.
Na pitanje o tome koji je konkretan razlog zbog kojeg je Vlada KS nezadovoljna radom Hadžihafizbegovića i Kurta odgovorio je sljedeće:

"Prvo ispravka. Nije vlada smijenila gospodina Hadžihafizbegovića i Kurta, već im skupština nije usvojila izvještaj, što može biti osnov za smjenu upravnog i nadzornog odbora, kao i direktora. Imam puno povjerenje u ispravnost odluke skupštine, jer nema i ne smije biti nedodirljivih."

Dalje je naveo da je, prema informacijama Ureda za borbu protiv korupcije KS, Hadžihafizbegović protuzakonito imenovan na poziciju direktora Kamernog teatra 55.

"Da bi bio imenovan na tu funkciju, bilo je neophodno da podnese izjavu u kojoj tvrdi da nije na funkciji ni u jednoj političkoj partiji. Hadžihafizbegović ju je podnio, a istovremeno je bio član Predsjedništva SDA. Manipulirao je činjenicama o vlastitim angažmanima da bi došao na funkciju direktora", kazao je za Klix.ba.

Tvrdi da je bespredmetna Hadžihafizbegovićeva optužba da je njegova smjena motivirana njegovom pripadnošću opozicionoj političkoj opciji u KS.

"Da se radilo o bilo kojoj drugoj stranci, vrijedilo bi isto pravilo. Ured za borbu protiv korupcije je nezavisno tijelo, radi svoj posao respektabilno i na nama je da poštujemo njihove nalaze. Javne ustanove, pogotovo kulturne, moramo osloboditi političkog označavanja i pripadanja. Vjerujem da i gospodin Hadžihafizbegović to želi, ali svojim primjerom tome ne doprinosi", objasnio je.

Dodao je da ne želi da se ovom smjenom dovodi u pitanje kredibilitet Hadžihafizbegovića kao umjetnika ili na bilo kojem polju koje se ne tiče upravljanja javnim ustanovama.

"Što se tiče smjene gospodina Kurta, koliko sam obaviješten, SARTR je mogao poslovati mnogo bolje i nužna su poboljšanja za koja je procijenjeno da ih može donijeti nova upravljačka struktura", kazao je.

Zatim smo ga pitali da li je Trojka ikada imenovana neku osobu koja je članica stranke na čelnu funkciju u nekoj javnoj ustanovi.

"Mogu govoriti u ime Naše stranke. Svaka stranka ima pravo predložiti kadar za koji smatra da će kvalitetno obavljati posao na nekoj javnoj funkciji. Naša stranka je to radila vodeći računa da taj kadar nije na funkciji niti u jednoj stranci. To ne znači da nije nečiji član ili simpatizer. Naravno, Ured za borbu protiv korupcije je tu da provjerava sve kadrove i ako ustanovi za nekog da nije imenovan u skladu sa zakonom, da smo ga mi predložili, postupit ćemo isto kao u slučaju gospodina Hadžihafizbegovića", zaključio je.