Oboren izvještaj
67

Hadžihafizbegović o mogućoj smjeni s pozicije direktora Kamernog teatra: Ovo je kulturni aparthejd

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Emir Hadžihafizbegović bi mogao biti smijenjen s pozicije direktora Kamernog teatra 55 u Sarajevu jer je Vlada Kantona Sarajevo navodno nezadovoljna njegovim radom.

Naime, Naša stranka i Narod i pravda su glasali za njegovu smjenu. Kako je Hadžihafizbegović kazao u izjavi za Klix.ba, ovo je kulturni aparthejd.

"Pripadam kategoriji ljudi koje nikada nije interesovala stranačka pripadnost u smislu obavljanja funkcija. Kada sam od 2007. do 2011. godine bio ministar kulture, nije mi palo na pamet da se svetim ljudima koji su sjajno radili, a nisu bili stranka kojoj pripadam", rekao je.

Kao primjer je naveo da je pružao bezuslovnu podršku Dini Mustafiću, koji je bio u Našoj stranci te Nerminu Tuliću i Gradimiru Gojeru, koji su bili u SDP-u.

Uposlenici Kamernog teatra su ostali šokirani postupkom koji je, kako navode, posljedica represivnog odnosa politike spram kulture.

"Sramotno je oboriti izvještaj teatru koji je u posljednjih pet godina imao 18 premijera i odigrao više od 700 predstava, koje je pogledalo oko 120 hiljada ljudi, što na matičnoj sceni, što na gostovanjima po zemlji, regionu i inostranstvu", naveli su.

Smatraju da je čudno to kako je njihov izvještaj sasvim regularno prošao u Ministarstvu finansija KS i da je glasanje za usvajanje izvještaja bilo samo formalnost u Skupštini KS.

"Dame i gospodo iz skupštinskih klupa, svojim izborom da nam ne usvojite izvještaj o radu, pokazali ste koliko temeljno ne pratite naš rad i koliko odluke zasnivate prvenstveno na jeftinom političkom mešetarenju. Ovo smatramo agresijom na rad Kamernog teatra 55 kao prominentnog kulturnog brenda i kao još jedan pokušaj u nizu mnogih da se kultra još više sroza", dodali su.

Hadžihafizbegović traži javno obrazloženje ovakvog glasanja, kao i imena poslanika koji su oborili izvještaj Kamernog teatra 55. Pokrenut će sve zakonom dozvoljene aktivnosti kako bi se ova odluke promijenila.

"Uvaženi poslanici Skupštine KS, s obzirom na to da je iz vašeg glasanja sasvim izvjesno da sam ja osoba koja vam smeta, bez ikakvog sarkazma, ironije i cinizma, dajem vam svoju riječ da ću se koliko sutra povući s mjesta direktora i prepustiti to nekome vašem. Međutim, sigurno neću dozvoliti da ostane administrativni i skupštinski trag o tome kako je Kamerni teatar 55 radio loše. Kamerni teatar 55 veći je od svakog direktora i skupštinskog poslanika koji gaji personalni animozitet prema meni. Duboko vjerujem da mi nećete zabraniti i da glumim. Preda mnom je mnogo umjetničkih izazova koji me čekaju u narednom periodu", kazao je Hadžihafizbegović.

Ovim putem je pružio podršku i Alešu Kurtu, direktoru Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), koji bi također mogao biti smijenjen. Od ministra kulture Samira Avdića traži da zaštiti Kamerni teatar 55 i SARTR, kao dvije kulturne institucije koje imaju ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu.