Bh. premijera filma "Na putu"
0
Žbanić: "Ovu projekciju posvećujem majci"
Komentari (55)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jasmila se bavi razobličavanjem ljudskih gluposti. Ona se bavi vremenom u kojem živi (od sva tri spomenuta filma, jedino se Na putu događa u sadašnjem vremenu – i to nešto govori!). Međutim, pogrešno bi bilo zaključiti da se Bošnjaci bave sadašnjošću, Hrvati prošlošću, a Srbi mitovima. Nasreću, život nije baš tako jednostavan. Jasmila je uspjela jer je otvorila nove teme javnosti za naše određivanje prema njima. Nerijetko se dogodi da umjetničko djelo bude osvrt na zamijećenu stvarnost koja tišti, koja vrišti, koja zahtijeva odgovore. Film Jasmile Žbanić Na putu je film koji zahtijeva prava pitanja! To je vrijednost filma - OVAJ FILM VRIŠTI ZA PRAVIM PITANJIMA!!!!!!
...u posljednjih nekoliko godina u (širem) okruženju. I doista, teško se oteti dojmu da su Hrvati u BiH (i ne samo u BiH) danas politički ni živi ni mrtvi, odnosno i živi i mrtvi. S druge strane, film Sveti Georgije ubiva aždahu oslikava stanje duha danas među mnogim mladim Srbima koji na život i svijet oko sebe gledaju kao na metapovijesnu, kozmološku i apologetsku misiju obrane od Zla uperenoga protiv srpskoga naroda. Posljednji nastupi Radovana Karadžića nimalo nisu u sukobu s ovom mišlju. Naprotiv. Na koncu, film Na putu i doslovno i metaforički označava današnjicu mnogih mladih Bošnjaka. Ili su na izbjegličkom putu, već godinama, ili su na putu da dijele sličnu sudbinu. Proces (ne)liberalizacije viznoga režima samo dodatno ironizira ovu situaciju na putu. Doista, nemali broj Bošnjaka javno i polujavno protestira zbog besciljnih i beskrajnih lutanja bošnjačkih političkih elita. Identitetskih, ideologijskih, ekonomskih …
To da se filmovi prave prema životu – opće je mjesto. Nebrojeni su filmski uradci koji su nastali prema dramama ili hororima koje život pravi. I često se kaže da prave drame piše samo život. Međutim, neki dan, našali se jedan moj poznanik – budući da smo mi u BiH zemlja u kojoj je apsurd načelo postojanja, kod nas se živi po filmovima. Kako to, upitah, prilično naivno?! Vrlo jednostavno, uslijedio je odgovor. Posebno je to vidljivo kod mladeži. Posljednjih tjedana i mjeseci filmovi koji nastaju u našim zajednicama (koliko god se netko odmicao temeljna paradigma kolektivnih identiteta u BiH je još uvijek nužno nacionalna) uvelike odražavaju stanje duha. Pa tako, mladi Hrvati su zarobljeni prošlošću, i uglavnom su se sami zapretali u vlastita bespuća povijesne zbiljnosti i ispravljaju nepravde pretrpljene prije više desetaka godina. Ili, kako netko lijepo primijeti, bore se za bolju prošlost. To se odlično vidi i u naslovu i u sadržaju filma Živi i mrtvi, jednoga od najboljih filmova u
Da ne dozivi sudbinu male Selmice dajoj neko ne razbije njusku. Hahahahahahahhahahahahhahahahahahahahahahhahahah. Akose nadje u drustvu alkoholicara a znamo dasu alkoholicari nepredvidivi pase nemogu kontrolisati da nasoj dragoj rediteljici ne izbace nekoliko zubica na smjece. Hahahahhahahahahahahahhahahahhahaha
berlinale je vrlo ozbiljan svjetski sajam filmske umjetnosti i jako relevantan pokazatelj vrijednosti reditelja. ovoj rediteljki ocito nije bilo dovoljno sto je za temu uzela odredjenu socijalnu senzaciju i sto je dovela glumce izvana. ja kao selefija od ovog, kao i od svake medijske eksploatacije ovog reformistickog pokreta, ocekujem porast popularnosti i ponovni svojevrsni povratak selefizma u zizu interesovanja sirokih narodnih masa.
A tko je gospodja Jasmina Zabich ?
Film je bezveze, nedorecen i neautentican. Zaista ne oslikava Bosance, dva jako dobra glumca ne snalaze se najbolje u ulogama jer su se toliko trudili da odglume Bosance da su zaboravili na uloge, ili tako se barem cini. Film nije uvjerljiv zato sto je kontekst vehabizma nesretno uklopljen u jednu ljubavnu pricu, u ovoj prici o koki i jajetu cini da je vehabizam ipak prvi (koji je odvratan sam po sebi, ali i nus pojava nase ruinirane sredine). Sve skupa nasilu. Cak se ni Mirjana Karanovic nije snasla u ulozi. A tek slika Bajrama nigdje veze, u mojoj familiji (niti ijednoj koju znam) nije se pila rakija k\'o u kafani iz staklenih cuturica. Bajrami su bili topli i prelijepi. A Zetra jeste k\'o seosko sijelo i nema to vise veze s filmom, vazno je da se proseta crvenim tepihom pa makar, lazna sarajeska elita samu sebe podrzava i odrzava.
lulo svaka cast na komentaru, posebno na rijecima \"A Jasmila naravno hoce da pokupi poene na aktuelnoj temi iz nekakvog neutralnog ugla uz neizbjezno podilazenje kvazi-urbanoj gomili.\"
Ma dok te vehabije ne dodjose na Balkan nije bilo bas toliko nepismenpsti i nekih cudnih stavova o nasoj staroj skoli kulture,i nase tradicije koju su nam prenosili nasi roditelji,a koji su isto tako bili muslimani,a nekako i manje je bilo narkomana i prostitucije,a i alkoholicara,pa sad nije mi jasno ko to koga ne razumje u ovom filmu,i ovome stvarnom zivotu,a sta to fali vjeri i kulturi i tradiciji mojih roditelja.Ne volim,ne volim kad neko nekome kulturu,vjeru i tradiciju i bilo sta drugo namece metodama sile,ili potplacivanja da bude musliman,idem u dzamiju ili slicno,a nikada mi nana,ani dedo nisu pili i docekivali bajram uz alkohol.NISTA NE KONTAM ALI SE BORIM ZA SVOJU KULTURU,;TRADICIJU,JEZIK NA KOJIMA NARODI GOVORE U MOJOJ ZEMLJI, BORBA ZA JEDINSTVENU ZEMLJU I SLOBODU U NJOJ ZA SVE DOBRE LJUDE POD OVIM PLAVIM BOZIJIM NEBOM.
Onako ,nishta specijalno
@ potpisujem mandela
@ Upravo tako .
Pa mislim da ovi koji su netolerantni do vehabija da su ih dobro shvatili, vehabije su na nivou ovog lule koji nije gledao film ali sve znao o svemu. Šteta što nema koji hadis da kaže da pravi musliman mora živjeti negdje između Meke i Medine.
Imal potrebe da ti pricam pricu o carevom novom ruhu? Chuj dubina... haha
Ama kakvo shvatanje i razumijevanje vehabija, to su osobe ispranog mozga, prvo horsom, pa onda agresivnim vjerskim nacelima. Ne zelim da ih shvatam, niti zelim da oni shvate mene, zelim ih jedino vidjeti u redu za deportaciju ili na prisilnom radu negdje da kopaju ili ciste.. A Jasmila naravno hoce da pokupi poene na aktuelnoj temi iz nekakvog neutralnog ugla uz neizbjezno podilazenje kvazi-urbanoj gomili.