Burna rasprava
112

Verbalni okršaj Veljače i Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2" zapalio društvene mreže

E. Lj.
Hrvatska producentica, scenaristica i glumica Jelena Veljača je nakon protesta "Pravda za djevojčice" gostovala u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljeom u 2" u kojoj se verbalno sukobila s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem.

Jelena Veljača je, između ostalog, jedna od organizatorica jučerašnjih protesta koji su održani zbog slučaja grupnog silovanja kod Zadra i postupanja pravosuđa u tom slučaju. Upravo je to bila tema jučerašnjeg izdanja emisije "Nedjeljom u 2" i razlog Veljačinog gostovanja.

"Ljudi u Hrvatskoj nisu osviješteni u vezi s tim šta je seksualno nasilje. Naravno, ako te netko lupi toljagom po glavi i odvuče u grmlje, svi će reći da je to silovanje. Ali imamo slučajeve 'bila je u minici, napila se'... To sve stavlja žrtvu u poziciju da mi svi sumnjamo je li ona to tražila. Tog diskursa ne bi trebalo biti", naglasila je Veljača dodajući kako sve vlade imaju svoj grijeh u glorifikaciji nasilja i neadekvatnoj zaštiti žrtava.

Kritikovala je i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, jer smatra da nije dovoljno angažovana kada je riječ o zaštiti žena i ženskih prava. Sastanak s predsjednicom hrvatske opisala je kao "sastanak simbolične podrške".

"Žene su ovisne o muškarcima, prvo o očevima pa onda o muževima. Sve žene se s tim izazovima suočavaju. Zlostavljane žene ponekad moraju otići iz kuća koje su same gradile, a ponekad nemaju kamo otići", rekla je.

U jednom trenutku Stanković je prenio zapažanje nekih korisnika društvenih mreža koji su rekli da "Jelena Veljača jedan dan pokazuje guzu na Instagramu, a drugi se bori protiv nasilja nad ženama".

"Ko god se bori protiv nasilja nad ženama, djecom i muškarcima je dobrodošao. Komentirati fotografije na Instagramu, mislim ta mreža služi da se komentiraju fotografije, ali ne u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Fotografija u badiću, kad je lijepa, sviđa se i ženama i muškarcima. Neki, naravno, nemaju potrebu to dijeliti na Instagramu, a neki imaju. Ja imam 45 hiljada pratilaca koji me vjerovatno prate jer sam nekad davno glumila u sapunicama, možda me dio prati zbog ove borbe koja je medijski eksponirana", rekla je oštro Veljača.

Burna rasprava Veljače i Stankovića uslijedila je tokom razgovora o pokretu #MeToo koji je nastao kao podrška ženama da progovore o seksualnom uznemiravanju, a nakon što je desetine žena prijavilo holivudskog producenta Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje. Osvrčući se na slučaj Salme Hayek koja je slučaj zlostavljanja prijavila nakon 14 godina, Stanković je rekao da mu to ne zvuči uvjerljivo.

"To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Nju je proživjela Salma Hayek. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već veoma dugo reći. Nije isto da li muškarac ili žena vode 'Nedjeljom u 2'", rekla je Jelena Veljača.

Stanković je nastavio preispitivati postupke Salme Hayek ističući kako mu nije jasno zašto bogata i moćna žena ne prijavljuje zlostavljača.

"Kako možete? Kako možete dovoditi u pitanje odluku žrtve seksualnog nasilja?Ona nije ništa trebala. Možda se bojala za vlastiti život, natjerali ste me da to kažem. Žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti zlostavljanje kada god one to žele i ni sekunde prije", odgovorila mu je Veljača.

Rasprava je postala još burnija u trenutku kada je Stanković pitao Veljaču postoji li razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja.

"Naravno da postoji. Udvaranje može biti odbijeno. Čovjek je došao, donio cvijeće, ona je rekla ne... Ako bi stavio ruku na koljeno, a nije bilo dozvoljeno s druge strane, onda je to apsolutno seksualno uznemiravanje", odgovorila je vidno šokirana Veljača dodajući da je čudno na takvo pitanje uopće odgovarati.

Gostovanje Jelene Veljače u emisiji "Nedjeljom u 2" i njena rasprava s Aleksandrom Stankovićem postali su viralni na društvenim mrežama. Reakcije su podijeljene. Dok dio korisnika društvenih mreža hvali akciju koju je pokrenula i podržava Veljaču, drugi smatraju da se radi o skrivenim motivima.