Sjevernoamerički box office
0

Vampirska romansa i dalje najgledanija

Sarajevo-x.com
Nastavak prošlogodišnjeg hit filma "Twilight", "New Moon", već drugu sedmicu zaredom najgledaniji je film u američkim kinima. Samo u posljednja tri dana zaradio je 42,5 miliona američkih dolara.

S obzirom da se u Americi protkelih dana slavio Dan zahvalnosti, "New Moon" ostvario je i rekordan prihod za jedan praznik. Samo za pet dana "Thanksgivinga", vampirska romansa sa Kristen Stewart, Robertom Pattisonom i Taylorom Lautnerom, zaradila je 66 miliona, a sveukupno do sada za dvije sedmice prikazivanja u Sjevernoj Americi čak 230,7 miliona i 475 miliona dolara u cijelom svijetu.

Film, koji je zasnovan na bestseleru Stephenie Meyer, privukao je uglavnom tinejdžerke i starije žene.

Prema podacima sarajevskog multipleks kina "Cinema City", "New Moon" je najgledaniji film i u Sarajevu.

Na drugom mjestu sjevernoameričkog box officea ovog vikenda također drugu sedmicu zaredom našao se film "The Blind Side" sa Sandrom Bullock, zaradivši 40,1 miliona američkih dolara ili za dvije sedmice prikazivanja nešto više 100 miliona dolara.

Film prirodne katastrofe "2012" završio je na trećem mjestu inkasiravši samo u Americi 456 miliona američkih dolara do sada.

Od novih filmova, četvrto mjesto pripalo je Disneyevoj komediji "Old Dogs", dok je Warner Brosov "Ninja Assasin" završio na šestom mjestu. Peto mjesto pripalo je Disneyevom filmu "A Christmas Carol".