Sjajne reakcije
546

U prva 24 sata Klixov film "Džemo" pregledalo više od 25 hiljada ljudi

L. K.
Dokumentarni film "Džemo" reditelja Lejle Kajić i Davorina Sekulića, čiju produkciju potpisuju Klix.ba i Al Jazeera Balkans, u prva 24 sata emitovanja na ovogodišnjem AJB DOC Film Festivalu pregledalo je više od 25 hiljada ljudi.

Prvi dokumentarni film portala Klix.ba "Džemo" otvorio je ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala, a broj gledatelja raste iz sata u sat te će sigurno u narednim danima biti još veći.

Zbog pandemije koronavirusa održavanje samog festivala je veliki uspjeh, a publika je usmjerena na online praćenje. Znajući sve ovo broj od preko 25 hiljada gledatelja u samo 24 sata je veliki uspjeh s obzirom da je riječ o dokumentarnom filmu.

Film "Džemo" traje 44 minute, snimljen je 2020. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Radnja prati svakodnevnicu poljoprivrednika koji je uspio spojiti ljubav prema trčanju i poslovne obaveze. Moguće ga je pregledati na Klix.ba i na online platformi AJB DOC-a potpuno besplatno i bez registracije. Film će biti dostupan do završetka festivala (15.9.).

Džemin dan počinje u pet ujutro, kada odlazi nahraniti i očistiti deset krava, zatim pakuje i prodaje mlijeko, a onda odlazi po stočnu hranu. Živi s majkom, ocem i bratom koji mu pomažu u prodaji mlijeka. Naizgled sasvim obična svakodnevnica čovjeka sa sela. No Džemo se od ostalih poljoprivrednika izdvaja po tome što sve obaveze završava trčeći. Svakodnevno prelazi više od 20 kilometara gurajući obična kolica u kojima je nerijetko i do 150 kilograma stočne hrane.

Gledatelji kroz dokumentarac imaju priliku pratiti Džemu kako se priprema i odlazi na prvu veliku regionalnu utrku. Imat će priliku uroniti u potpuno drugačiji svijet, bez društvenih mreža, pametnih satova i mobitela, te otkriti u čemu leži tajna Džemine ljubavi prema trčanju, kao i to kome ovaj 45-godišnjak posvećuje svaku svoju pobjedu.

Portal Klix.ba će na ovaj način obilježiti 20 godina postojanja te uz saradnju s Al Jazeerom Balkans zakoračiti u treću deceniju u kojoj na ovaj način otvara prostor za još sličnih projekata.

Režiju i scenarij dokumentarnog filma "Džemo" potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, novinarka i fotoreporter portala Klix.ba. Produkcija: Klix.ba za Al Jazeera Balkans (2020); Muzika: Adnan Zilić; Snimatelj: Amel Đikoli; Tonski snimatelj: Samir Hrković; Producent: Sead Kreševljaković; Postprodukcija slike: Sanjin Manov; Grafički dizajn: Haris Jusović (Jusa Originals); Dron: Hajrudin Suljić (Helifilm).

Treći AJB DOC donosi ukupno 18 dokumentaraca, a sve filmove moguće je pregledati na online platformi festivala.