AJB DOC Film Festival
651

Gledajte premijeru "Džeme", prvog dokumentarnog filma portala Klix.ba

Klix.ba
Dokumentarni film "Džemo", čiju produkciju potpisuje portal Klix.ba, a koprodukciju Al Jazeera Balkans, večeras otvara treće izdanje AJB DOC Film Festivala. Režiju i scenarij potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, a film je dostupan na portalu Klix.ba i na online platformi festivala od 19:30 sati.
Film "Džemo" traje 44 minute, snimljen je 2020. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Radnja prati svakodnevnicu poljoprivrednika koji je uspio spojiti ljubav prema trčanju i poslovne obaveze. Moguće ga je pregledati na Klix.ba i na online platformi AJB DOC-a potpuno besplatno i bez registracije. Film će biti dostupan do završetka festivala (15.9.).

Džemin dan počinje u pet ujutro, kada odlazi nahraniti i očistiti deset krava, zatim pakuje i prodaje mlijeko, a onda odlazi po stočnu hranu. Živi s majkom, ocem i bratom koji mu pomažu u prodaji mlijeka. Naizgled sasvim obična svakodnevnica čovjeka sa sela. No Džemo se od ostalih poljoprivrednika izdvaja po tome što sve obaveze završava trčeći. Svakodnevno prelazi više od 20 kilometara gurajući obična kolica u kojima je nerijetko i do 150 kilograma stočne hrane.

Gledatelji kroz dokumentarac imaju priliku pratiti Džemu kako se priprema i odlazi na prvu veliku regionalnu utrku. Imat će priliku uroniti u potpuno drugačiji svijet, bez društvenih mreža, pametnih satova i mobitela, te otkriti u čemu leži tajna Džemine ljubavi prema trčanju, kao i to kome ovaj 45-godišnjak posvećuje svaku svoju pobjedu.

Portal Klix.ba će na ovaj način obilježiti 20 godina postojanja te uz saradnju s Al Jazeerom Balkans zakoračiti u treću deceniju u kojoj na ovaj način otvara prostor za još sličnih projekata.

Režiju i scenarij dokumentarnog filma "Džemo" potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, novinarka i fotoreporter portala Klix.ba. Produkcija: Klix.ba za Al Jazeera Balkans (2020); Muzika: Adnan Zilić; Snimatelj: Amel Đikoli; Tonski snimatelj: Samir Hrković; Producent: Sead Kreševljaković; Postprodukcija slike: Sanjin Manov; Grafički dizajn: Haris Jusović (Jusa Originals); Dron: Hajrudin Suljić (Helifilm).

Podsjećamo, zbog loše epidemiološke situacije kompletan festivalski program ovogodišnjeg AJB DOC-a bit će prikazan online. Više informacija o ovogodišnjem repertoaru potražite na zvaničnoj web stranici festivala ili na nekoj od društvenih mreža AJB DOC-a.