Šansa za mlade
190

Tinka Milinović Pichler pokreće novu emisiju "Bez uvrede"

Piše: L. K.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poznata sarajevska novinarka i TV voditeljica Tinka Milinović Pichler pokreće novu TV emisiju pod nazivom "Bez uvrede". Emisija otvara pozicije za praktikante koji se žele okušati u ulogama voditelja i produkcijskim poslovima na televiziji, a nakon završetka snimanja moguć je honorarni angažman.

"TV emisija radnog naziva 'The Tinka Show - Bez Uvrede' je zabavno-edukativni talk show koji će kroz razgovor i analizu voditelja različitih godišta, iskustava i struke inspirisati i podržavati gledaoce da istražuju svijet u kojem žive, bez predrasuda i stereotipa", počinje Tinka.

Emisija će trajati od oktobra do februara i bit će realizovana u partnerstvu s Federalnom televizijom.

"Radujem se da ćemo našim građanima uskoro ponuditi nešto novo i drugačije. Svi koji se sjećaju moje stare radioemisije istog naziva na BH Radio 1 će se prepoznati i u temama ove TV verzije koja i dalje ima isti cilj - ujedinjavanje, edukaciju i ljubav svih nas", kazala je naša sagovornica.

Praktikanti će biti dio redakcije i tima koji stvara emisiju i obuhvatat će sve segmente rada. Bavit će se kreiranjem ideja, organizacijom, istraživanjem tema i sagovornika, novinarstvom, prikupljanjem i obradom informacija i vijesti, društvenim medijima, rješavanjem problema i pronalaženjem solucija.

"Želim ponuditi mladima u BiH ono što se u Americi zove 'internship', kako bi stekli radno iskustvo ili zadovoljavanje uslova za kvalifikaciju. Stručna praksa pomaže razvoju karijere pružanjem stvarnih radnih iskustava. Praktikantima se pruža mogućnost da istraže svoje interese i razviju profesionalne vještine i kompetencije. U direktnoj je vezi sa studijem/smjerom i omogućava sticanje praktičnih vještina i primjenu stečenih teorijskih znanja. 'Internship' tj. stručna praksa je najbolji način da kao svježi diplomirani studenti dođete spremni na tržište rada s određenim radnim iskustvom. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa", objašnjava Tinka.

Zamisao cjelokupne emisije "Bez uvrede" je orijentiranost prema svakodnevnim problemima sugrađana, prvenstveno žena, te pogled prema ljepšoj i obrazovanijoj budućnosti u kojoj se istražuje i misli vlastitom glavom te se stvari ne uzimaju zdravo za gotovo.

"Svako od nas ima dužnost da ostavi sjeme truda, usmjereno ka stvaranju bolje budućnosti. I ja sam siguran da je 'Bez uvrede' sjeme koje prosto mora da proklije, koje u njegovom krajnjem cilju - cilju savršenije BiH - mora zalijevati što više osoba. Pogotovo omladine. Mi ovdje imamo priliku da se uključimo u stvaranje drugačije, inovativnije i zabavnije TV emisije", rekao je jedan 22-godišnji kandidat za praksu.

Tinka naglašava da je moguće da tromjesečna praksa preraste u zaposlenje te kaže da sve zavisi od toga koliko je truda neko spreman uložiti, koliko je uspješna TV emisija i daljnji budžet. Dodaje da stručna praksa nikad nije besplatna, jer pruža vrijedno iskustvo koje se ne može kupiti.

Poziv je namijenjen studentima, apsolventima i nezaposlenim diplomantima različitih studijskih usmjerenja i interesovanja.

"Tražimo motivisane i kreativne lidere, timske i samoinicijativne pripravnike koji su željni razvijati i pronalaziti nova rješenja i ideje u savremenoj, lijepoj i zabavnoj radnoj sredini u kojoj nijedan dan nije isti", kazala je Tinka.

Važno je naglasiti da nisu ograničeni brojem te namjeravaju dati šansu svima koji su zainteresovani i željni znanja i rada.

"Osim poslovnog iskustva, tokom ove prakse prikupite profesionalne kontakte koje ćete uvijek moći pitati za savjet, steći ćete mentore i dobit ćete veoma važno individualno pismo preporuke. Najozbiljniji poslodavci će uvijek prije zaposliti i platiti diplomca s praksom, nego diplomca bez ikakvog ili s manje radnog iskustva. Želimo formirati tim i atmosferu emisije sa sjajnom kreativnom energijom u kojoj svi aktivno učestvujemo, pronalazimo rješenja i učimo jedni od drugih", objašnjeno je.

Zainteresovi se mogu javiti na email [email protected] s naznakom: Internship/Strucna praksa.