24. izdanje
542

Sve je spremno za SFF: Turisti preplavili glavni grad BiH kojeg trese festivalska groznica

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Sve je spremno za 24. izdanje Sarajevo Film Festivala koji će i ove godine okupiti brojne filmske zvijezde i profesionalce te ljubitelje sedme umjetnosti. Festivalska atmosfera već danima se osjeti u svakom dijelu Sarajeva, a gužva na ulicama glavnog grada BiH nagovještava da narednih osam dana Sarajevo neće spavati.

Na Festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo postavljen je crveni tepih kojim će u narednih osam dana prošetati brojne domaće, regionalne i svjetske zvijezde koje će svaki dan festivala pratiti nekoliko hiljada posjetilaca. Osim toga na popularnom Metalcu, na kojem je smješteno Raiffaisen ljetno kino koje će svake večeri ugostiti 3.000 gledalaca, održana je generalna proba.

Ekipa SFF-a i skoro 600 volontera iz 20 zemalja vrijedno rade na posljednjim detaljima kako bi i tokom 24. izdanja SFF-a sve besprijekorno funkcionisalo. Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano 266 filmova iz 52 zemlje, a početak festivala ozvaničit će bh. glumac Alban Ukaj.

Noć prije početka najveće filmske smotre u regiji na ulicama Sarajeva zabilježene su velike gužve. Grad je preplavljen građanima, ali i turistima koji su na SFF stigli iz regije i svih dijelova svijeta. Prema podacima s online stranica za rezervaciju smještaja poput Bookinga svi smještajni kapaciteti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gotovo su popunjeni.

SFF će biti otvoren sutra projekcijom filma "Hladni rat" Oscarovca Pawela Pawlikovskog. Nagrade Počasno Srce Sarajeva ove godine će biti dodijeljene vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru i turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu.

U našoj fotogaleriji možete pogledati atmosferu sa ulica Sarajeva koje je 24. put obuklo festivalsko ruho.