TORBICOM GA, WILLE
94

Svaka im je za šamara: Oscari 2022. ili očajnička borba za televizijsku gledanost

Piše: Ines Mrenica
Detalj sa dodjele Oscara
Detalj sa dodjele Oscara
Svečanost 94. dodjele Oscara, kojima je Akademija filmske umjetnosti i znanosti odlikovala najbolje filmove objavljene između 1. marta i 31. decembra 2021. godine, izgledala je kao i sve ceremonije dvadesetak godina ranije, ali se ovaj put najžustrije borila za gladanost.
U Dolby Theatreu u Los Angelesu sinoć je održana ceremonija dodjele Oscara, koju su vodile Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes. Odmah na početku tri komičarke našalile su se na račun finansijske rodne neravnopravnosti u Hollywoodu pa su rekle da je angažman tri žene ipak jeftiniji nego za taj posao uposliti jednog muškarca.

Potom su pročavrljale nešto o Samuelu L. Jacksonu, a onda su se obratile ljudima na Floridi, uzvikujući da će "imati homoseksualnu noć". To je trebala biti šala na račun zabrane koju je ta savezna država uvela na praksu instruiranja vrtićke djece o slobodama seksualne pripadnosti.

"Gay, gay, gay, gay, gay…", uzvikivala je holivudska elita, najsnažniji promoter LGTBQI+ prava, a onda smo nekako došli i do filmova. Iako je geopolitički trenutak takav kakav je, ishod u glavnim kategorijama nije bilo teško predvidjeti. Očekivali smo malo više neizvjesnosti u smislu nagrađivanja, ali Hollywood se nakon pandemijske godine ipak vratio svojim starim preokupacijama.

Najbolji film ove godine je "CODA", jer donosi ono što Akademija najviše voli nagrađivati, a to su bolest ili filmska borba u okviru bilo kakvih psihofizičkih izazova. Appleova "CODA" je topla porodična drama o gluhim osobama, u režiji Siân Heder.

Ono što Akademija radi već dugo jest okajavanje grijeha iz prošlosti, pa su sinoć nagrađeni glumci, u čijem slučaju Akademija godinama unazad učinila niz propusta, što smo vidjeli na primjerima Brada Pitta i Leonarda DiCaprija.

Najbolja ženska glumica ove godine je Jessica Chastain, koja je Oscara dobila za ulogu u filmu "The Eyes of Tammy Faye", dok je Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio Will Smith za ulogu oca Serene i Venus Williams u filmu "King Richard".

Ovo mu je četvrta nominacija, a prvi osvojeni Oscar. Međutim, sve to je zasjenjeno šamarom kojeg je opalio komičaru Chrisu Rocku zbog šale o ćelavosti njegove supruge Jade Smith. Prizor incidenta je djelovao poprilično namješteno, jer se Rock nije previše iznenadio odlično odgovorivši na udarac pokretom tijela, dok je najveće iznenađenje pokazala Nicole Kidman u publici, koja je uspjela pokrenuti ekspresiju inače "zamrznutog" lica.

Jessica i Will su održali emotivne govore pune suza, fokusirajući se na poruke koje su proistekle iz njihovih uloga, problematiku samoubistava i borbe za porodične vrijednosti. Odatle valjda i praktična primjena šamara na pozornici.

Oscari se već skoro deset godina bore s rapidnim padom gledanosti, što je najveći udarac na prodaju oglasnog prostora u pauzama prenosa. S nepopularnošću televizije još uvijek se najbolji nosi Super Bowl, koji i dalje ima najveću cijenu sekunde marketinškog prostora. Akademija je 2018. godine najavila da će 2020. biti uvedena nova kategorije - Oscar za popularni film, čime ima namjeru dugoročno osvajati publiku opsjednutu blockbusterima.

"Army of the Dead" Zacka Snydera je nagrađen u ovoj kategoriji, u pokušaju da se ljubitelji superheroja i zombija vrate televizijskom prijenosu ceremonije dodjele. Filmski spektakli se uvijek ostavljaju za utješne tehničke nagrade, u domenu kamere, scenografije, montaže, zvuka i specijalnih efekata, što je ove godine otišlo u ruke autora koji su radili na realizaciji filma "Dune" Denisa Villeneuvea.

Kina su mrtva, živio streaming

Nagrade Američke filmske akademije su ove godine konačno pokleknule pred najezdom megalomanije budžeta i produkcije streaming servisa, koje niko više ne može pratiti. Netflix je ove godine imao 27 nominacija, s vodećim filmom "The Power of the Dog", za koji je Jane Campion osvojila Oscara za režiju, dok je Appleov streaming servis "utržio" zlatni kipić za najbolji film.

Koliki je sjaj Hollywooda najbolje je vidjeti iz blatnjave pozicije države u kojoj umire javna televizija, dok se filmska industrija drži na aparatima. Nažalost, svi postajemo žrtve šamaranja agresivne politike i tržišta, na kojem se pretplata za Netflix od jedanaest eura, uspoređuje s onom za javni servis, čiji je iznos u vrijednosti samo četiri kovanice Evropske unije.

Međutim, šta god da se dogodi i koliko god situacija beznadežna bila, ljudi će gledati u haljine na crvenom tepihu i komentirati propuste, incidente i šale.