Film/TV
0

Spielberg u Cannesu dočekan kao kralj kinematografije

Klix.ba
Steven Spielberg pozira fotografima u Cannesu (Foto: AFP)
Blockbusteri zauzimaju centralno mjesto na današnjem otvorenju filmskog festivala u Cannesu. Festivalskim žirijem predsjedava Steven Spielberg, dok Baz Luhrmann predstavlja visokobudžetni film "The Great Gatsby", 3D adaptaciju romana F. Scotta Fitzgeralda.

Spielberg je, kako javljaju agencije, dočekan kao kralj kinematografije i predsjednik države, s obzirom da je njegovo prisustvo na ovom događaju prava rijetkost.

Ni neočekivano puno oblaka nije moglo umanjiti svečanu atmosferu na početku ovogodišnje 12-dnevne ekstravaganze na francuskoj rivijeri. Na crvenom tepihu 66. festivala u Cannesu pojavili su se uglađeni Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan i Tobey Maguire.

"Svaki put kad dođem u Cannes osjećam se kao da sam u sceni s helikopterom u filmu 'La Dolce Vita'. To je nevjerovatno iskustvo", kazao je DiCaprio dok je pozirao fotografima uz kolege iz filma "The Great Gatsby".

Emma Watson, zvijezda filma "The Bling Ring" Sofije Coppola, koji će svoju premijeru imati u četvrtak, našla se među gostima u Cannesu, zajedno sa Paris Hilton, članicom žirija Nicole Kidman i britanskom pjevačicom Florence Welch. Veliku pažnju privukla je atraktivna Cindy Crawford.

Crvenim tepihom će u toku ovogodišnjeg festivala prohodati i Ryan Gosling (predstavlja film "Only God Forgives"), Justin Timberlake ("Inside Llewyn Davis"), James Franco ("As I Lay Dying"), Michael Douglas i Matt Damon ("Behind the Candelabra") i Rooney Mara ("Ain't Them Bodies Saints").

Na festival se vraćaju i brojni dosadašnji osvajači prestižne nagrade Zlatna palma, poput Stevena Soderbergha, braće Coen i Romana Polanskog, naravno s novim filmskim ostvarenjima.

U odabiru najboljeg filma Spielbergu će pomoći žiri u kojem se nalazi i Kidman, režiser Ang Lee i dvostruki oskarovac Christoph Waltz. Festival zatvara film "Zulu", u kojem glume Forest Whitaker i Orlando Bloom, a govori o dvojici policajaca koji istražuju zločin u Južnoafričkoj Republici u vrijeme aparthejda.