I više nego sretan Božić
0

Sjevernoamerički box office ostvario rekordnu zaradu

Sarajevo-x.com
Božićni praznici biili su i više nego sretni za sjevernoamerički box office koji je tokom ovog vikenda ostvario rekordnih 278 miliona dolara, čime je nadmašen rekord iz jula mjeseca koji je iznosio 253 miliona dolara.

Obaranju rekorda najviše su doprinijeli filmovi "Avatar", "Sherlock Holmes", "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel" i "It's Complicated" koji su napunili kinodvorane, a ubjedljivo najgledaniji je svakako bio film reditelja Jamesa Camerona – "Avatar".

Ovaj film je za svega deset dana prikazivanja zaradio 212 miliona dolara, a na dobrom je putu da zaradi čak milijardu dolara.

“Ovaj film će se prikazivati i prikazivati. Ali, moramo priznati da ima i drugih izvrsnih filmova koji trenutno igraju u kinima”, kazao je Bert Livingston, zastupnik filmske kuće ‘20th Century Fox’

Na drugom mjestu je filmsko ostvarenje reditelja Guya Ritchiea "Sherlock Holmes" koji je zaradio 65, 4 miliona dolara.

Film "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel" koji se u američkim kinima počeo prikazivati u četvrtak zaradio je 50,2 miliona dolara, a samo prvog dana prikazivanja ovaj film koji dolazi iz kuće Fox, zaradio je 18, 8 miliona dolara.

Romantična komedija "It’s Complicated" u kojoj glume Meryl Streep, Alec Baldwin i Steve Martin, koju suuglavnom gledale pripadnice ljepšeg spola, tokom vikenda zaradila je 22,1 milion dolara.

No, za sve ove filmove naredni vikend bi mogao biti još bolji.

“Svi znamo šta naredna sedmica predstavlja za filmsku industriju. Veoma sam optimistična”, kazala je Nikki Rocco, šefica distribucije filmskog studija Universal.

“Od ponedjeljka svaki dan je subota”, dodao je Livingstone, piše AP.

Deset najgledanijig filmova ovog vikenda:

  1. "Avatar", 75 miliona dolara

  2. "Sherlock Holmes," 65,4 miliona dolara

  1. "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel", 50,2 miliona dolara

  2. "It's Complicated", 22,1 miliona dolara

  3. "Up in the Air" 11,8 miliona dolara

  4. "The Blind Side", 11,7 miliona dolara

  5. "The Princess and the Frog" 8,7 miliona dolara

  1. "Nine", 5,5 miliona dolara

  2. "Did You Hear About the Morgans?", 5 miliona dolara

  3. "Invictus", 4,4 miliona dolara