Ruši rekorde na box officeu
0

"Avatar" prijeti da 'potopi' film "Titanic"

Sarajevo-x.com
Već šestu sedmicu zaredom SF hit “Avatar” nalazi se na prvom mjestu sjevernoameričkog box officea i na dobrom je putu da ‘potopi’ “Titanic” i bude najgledaniji film ikada.

Ovog vikenda film Jamesa Camerona zaradio je 36 miliona dolara, čime je ukupnu zaradu u kinima u Americi i Kanadi podigao na 552,8 miliona dolara, dok ukupna zarada ovog filma u kinima širom svijeta iznosi 1,841 milijardi dolara.

Sada “Avataru” nedostaje samo dva miliona dolara zarade da dostigne film “Titanic”, kojeg potpisuje isti reditelj, a čija zarada iznosi 1,843 milijardi dolara.

“Svjedočimo stvaranju prave historije box officea. Svake sedmice se obaraju rekordi i čini se kako tome nema kraja. Avatar naprosto dominira sada u vremenu kada nema onih ljetnih blockbustera koji bi mu činili konkurenciju”, kazao je Paul Derarabedian, box office analitičar.

Iako film ”Avatar” nije odnio nagradu na jučerašnjoj dodjeli priznanja Američke udruge filmskih glumaca, Screen Actors Guild, analitičari vjeruju kako će ovaj naučno-fantastični spektakl Jamesa Camerona odnijeti nekoliko Oscara, a tome u prilog svjedoče i nedavno osvojeni Zlatni globusi.

Inače, iza “Avatara”, na ovosedmičnoj box office listi našao se film “Legion” sa Paulom Bettanyjem u glavnoj ulozi, koji je zaradio 18,2 miliona dolara.

Na trećem mjestu je film koji stiže iz studija Warner Bros. “The Book of Eli” sa zaradom od 17 miliona dolara, dok se komedija “Tooth Fairy” sa Dwayneom Johnsonom u glavnoj ulozi našla se na četvrtom mjestu sa 14,5 miliona dolara.

Najveći ‘gubitnik’ na ovosedmičnom sjevernoamaričkom box officeu je drama "Extraordinary Measures” koja stiže iz filmskog studija CBS i koja je tokom prvog vikenda prikazivanja ostvarila samo sedam miliona dolara zarade. Deset najgledanijih filmova ovog vikenda

  1. "Avatar", 36 miliona dolara

  2. "Legion" 18,2 miliona dolara

  3. "The Book of Eli" 17 miliona dolara

  4. "Tooth Fairy" 14,5 miliona dolara

  1. "The Lovely Bones" 8,8 miliona dolara

  2. "Sherlock Holmes" 7,1 miliona dolara

  3. "Extraordinary Measures" 7 miliona dolara

  4. "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel" 6,5 miliona dolara

  5. "It's Complicated" 6,2 miliona dolara

  1. "The Spy Next Door" 4,8 miliona dolara