"1923"
81

Serija s Helen Mirren i Harrisonom Fordom vraća nas ravno 100 godina u prošlost

Piše: Ines Mrenica
"1923" dolazi kao spin off izuzetno popularne Paramountove vestern serije "Yellowstone" i predstavlja glumački dvojac koji je radio na filmu "The Mosquito Coast" iz daleke 1986. godine.
Malo koji glumac s holivudske A liste uspio je odoljeti izazovima savremene televizije i najezdi kvalitetnih serija. Činjenica da su se televizijske serije riješile lošeg imidža i potpuno tehnički i umjetnički izjednačile s filmom - je već stara vijest, ali naćulite uši, jer osamdesetogodišnjaci Harrison Ford i Helen Mirren sada dominiraju malim ekranima u izvrsnom naslovu "1923".

Posebno televizijsko iznenađenje dogodilo se 2018. godine u vidu serije "Yellowstone" s Kevinom Costnerom, 5 sezona i 45 epizoda. Taj savremeni pogled na vestern kreatora Taylora Sheridana sada je dobio i svoj spin off. Nova serija donosi priču o novoj generaciji obitelji Dutton iz prve polovice 20. stoljeća, koja se suočava se s novim nizom izazova, među kojima su Velika depresija, prohibicija i suše biblijskih razmjera. Podsjetimo se, Sheridan je s Paramountom i Sylvesterom Stalloneom odradio odličan posao na seriji "Tulsa King" prošle godine.

Premijeru 1. epizode serije "1923" s Harrisonom Fordom i Helen Mirren u glavnim ulogama u Americi je gledalo nevjerovatnih 7 miliona ljudi. Druga epizoda objavljena je 1. januara, nakon čega je uslijedilo premijerno prikazivanje svake nove epizode na tjednoj osnovi. "1923" na IMDB-ju, za one kojima to nešto znači (a nije da ne znači ništa) ima ocjenu 8.7.

Harrison Ford u seriji
Harrison Ford u seriji "1923"

Pohlepa je ono što će ih ubiti

Smještena otprilike 40 godina nakon što su Duttonovi prvi put polagali pravo na ono što će postati njihov prostrani ranč u Montani, radnja prati obitelj koja se sada suočava s kriznim vremenima, u kojima masa najviše mrzi bogataše. Alkohol je zabranjen, slom berze i Velika depresija kucaju na vrata pa se Duttoni moraju grčevito boriti da zadrže svoj status. U tom svijetu nema milosti i okidači na puškama potežu se bez zadrške.

Cara Dutton (Helen Mirren) je Irkinja koja na na početku prve epizode iz neposredne blizine pogađa čovjeka dvocijevkom. Njezin nećak Spencer (Brandon Sklenar) vreba lava ljudoždera u Africi. Kad ga lav odluči napasti iz šipražja, Dutton čeka da životinja skoči u zrak da bi je potom ubio hicem iz puške. Na ranču Yellowstone, Jacob Dutton (Harrison Ford) je također naoružan. U sukobu je s rančerima koji puštaju ovce na njegovu zemlju. Jacob to ne dopušta jer životinje jedu travu s korijenjem nakon ćega ona više ne raste i ne ostavlja mu prostora da prehrani vlastitu stoku. Na kraju, jedan od pastira nacilja u Jacka Duttona i ispaljuje metak iz daljine…

Helen Mirren u seriji
Helen Mirren u seriji "1923"

"1923" je prepuna pejzaža koji će vam, zajedno s kostimima, priuštiti putovanje kroz vrijeme cijelo jedno stoljeće unatrag, u vremena kada se umiralo zbog ponosa, pohlepe i časti. Hellen Mirren je izvrsna u ulozi Care, koja izgovara antologijske replike dok se bori u okrutnom patrijarhatu. "Muškarci ubijaju brzo, metkom ili omčom. Ali sada se borite sa mnom. Ja ubijam sporo", kaže Cara suprotstvljajući se grupi naoružanih muškaraca. U ostalim zapaženim ulogama tu su još Brandon Sklenar i Darren Man. Zanimljivo je da se u seriji pojavljuje Timothy Dalton, čiju je karijeru obilježila uloga Jamesa Bonda.

Konji su posvuda, rat rendžera bukti, a vidjeti Helen Mirren i Harrisona Forda u istom kadru je… neprocjenjivo. Igrajući supružnike, između njih dvoje postoji nevjerovatna glumačka interakcija. Za seriju "1923" njeni producenti kažu da pogađa kulturološki nerv Amerike, pa provjerite zašto su "Yellowstone" i "1923" trenutno među najpopularnijim serijama preko Bare.