Nešto kao Sopranosi
38

I Stallone pokleknuo pred izazovima televizije: Stigla je "Tulsa King"

Piše: Ines Mrenica
Paramount+ je objavio igranu seriju o njujorškom mafijašu koji nakon 25 godina izlazi iz zatvora i odlazi u Tulsu u Oklahomi. Ovo je prva Stalloneova glavna uloga u seriji nakon 80 filmova u karijeri i bilo bi grijeh propustiti je.
Teško da postoji veći filmski pravednik i heroj od Sylvestera Stallonea, 75-godišnje ikone Hollywooda koji nas ostavlja u zanosu još od “Rockyja”. Međutim, stvari su se radikalno promijenile. Promotivni slogan filma "Cobra" opisivao je svog glavnog junaka kao "Strogu ruka zakona", ali Sly je sada s one strane zakona i nakon pedesetogodišnje karijere u Hollywoodu poprilično šokiran radom u televizijskoj produkciji. Sedamdesetih se pojavio kao gost u "Kojaku", ali i u "Las Vegasu".

Paramountov posljednji izlet u serijski program nosi naziv "Tulsa King". Sly se dobro drži, ali kaže da je televizija zahtjevna u tolikoj mjeri da snimanje filmova sada doživljava kao godišnji odmor. Američki glumac još uvijek šarmatno izgovara replike preko svojih specifičnih usana i vodi nas u svijet mafije.

I to na talijanski način, onako kako je svijet filma i televizije zablistao zahvaljujući svim onim slavnim negativcima koji trguju utjecajem, strahom i ilegalnom robom. Od "Kuma" do "Sopranosa". Jer, upravo je Emmyjem nagrađen producent i scenarista Terence Winter ("The Sopranos", "Boardwalk Empire") sada u ulozi showrunnera.

Talijani to rade najbolje

Prekaljeni mafijaš Dwight "The General" Manfredi (Sylvester Stallone) po mnogo čemu je sličan Slyju. Otuđen je od modernog svijeta i ironičan, što je razumnjivo jer je General odslužio robiju. Makon 25 godina pušten je iz zatvora, a to je jako dug period pa je Dwight naučio poneku životnu lekciju koja ga ostavlja hladnim a njegov pogled na svijet pomalo ciničnim. Na dan izlaska iz zatvora osvrće se na svoj život. Sa 17 godina otac ga je pitao što želi biti u životu. S podsmjehom je odgovorio frizer, a zapravo je oduvijek želio biti gangster. General se pita da li je vrijedilo. Nije. Ni 25 sekundi.

Ono što svi bivši robijaši iskuse po izlasku iz zatvora jeste da je život vani jednako okrutan kao i onaj unutra. Šef mu daje novi zadatak, i to da se preseli u Tulsu kako bi formirao "ekspozituru" njihove kriminalne organizacije. Međutim, Manfredi shvata da mafijaška obitelj od njega ima sasvim druga očekivanja, koja su prešućena i nisu u njegovom najboljem interesu. Odlučuje se osamostali i stvoriti vlastito kriminalno carstvo pa polako formira ekipu od skupine neobičnih likova. Oni će mu pomoći u uspostavljanju poslovanja u mjestu koje je za njega toliko strano da se tamo osjeća kao da je na drugoj planeti.

Insert iz serije
Insert iz serije "Tulsa King"

Krimi drama "Tulsa King", za one kojima to nešto znači, ima visoku ocjenu na IMDB-ju, čak 8.4, a kreirao ju je izuzetno uspješan tvorac serija Taylor Sheridan, kojeg se sjećamo po hitovima "Yellowstone", "Mayor of Kingstown" i "1883". Vizuelno je primamljiva, a sa Slya nećete moći skinuti pogled, jer ova uloga integrira sve one privlačne likove koje je igrao do sada. Muzika iz špice poigrava se sa slavnom temom iz vesterna "Dobar, loš, zao", jer Manfredi ide na "divlji zapad".

Serija nas uvodi u uvijek atraktivan svijet mafije gdje nitko nije imun na tuču i udarce ispod pojasa. Neke stvari se nikada ne mijenjaju. Jednom mafijaš - uvijek mafijaš. I kada prođe jako puno vremena, kada svi plaćaju karticama dok neki preferiraju keš, stari lisac će opet pokazati svoj talenat za mutne poslove s druge strane zakona. Ili kako kaže promotivni slogan Paramountove serije… Pravi gangster. Novi grad.