Surova zezancija
262

Serija koja se ruga britanskoj kruni: Princ George u subverziji najslavnije kraljevske porodice

Piše: Ines Mrenica
HBO Max je objavio animiranu seriju "The Prince", koja se zajedljivim humorom opasno poigrava sa članovima britanske kraljevske porodice. Osmogodišnji George ne štedi nikoga i pokazuje zašto skandali teško ostaju iza zatvorenih vrata Buckinghamske palače.
Filmovi i serije koji tretiraju tematiku intriga s kraljevskih dvora, običnom puku uglavnom poručuju kako i bogati plaču. Nema problemčića koji britanska kraljica Elizabeta II nije mogla gurnuti pod jedan od masivnih tepiha Buchinghamske palače, a da on nije osvanuo u ekskluzivnoj ispovijesti kod Oprah ili na naslovnoj strani nekog ubitačnog tabloida, pa smo tako konačno dobili i animiranu seriju koja nam govori o tome da se, kada je riječ o bogatima, može plakati i od smijeha.

Kreator serije HBO Maxa "The Prince" je nekadašnji producent projekata "Will&Grace" i "Family Guy", koji su bespoštednim humorom kosili baš sve i svakoga pred sobom.

Gary Janetti je prvobitno oformio Instagram stranicu na kojoj je koristio lik princa Georgea da komentira teške preokupacije britanskog kraljevstva, među kojima su kultura okorjelog neradništva, neslaganje Meghan i Kate te Charlesova nemogućnost da se suprotstavi majčinom autoritetu.

U seriji "The Prince" su ponuđena kreativna viđenja pripadnika britanske kraljevske porodice. Camilla uopće ne govori, mali princ se beskrajno ulizuje svojoj baki kraljici, dok je odbjegli par Harry i Meghan prikazan kao pažnje željan duo, potpuno nesposoban za život u stvarnom svijetu, jer Harry (Orlando Bloom) ne zna ni kako funkcionira frižider.

Postupci odraslih najgore izgledaju kada se prelamaju preko psihe djeteta. George bi možda bio dijete kao i svako drugo da od najranijih dana nije shvatio kako funkcioniraju stvari na dvoru. Čovjek ništa ne mora kada ima poslugu i kada je u dobrim odnosima s kraljicom majkom.

Prince George (glas mu je posudio autor Gary Janetti) je najstarije dijete princa Williama (Iwan Rheon) i Kate Middleton (Lucy Punch), mali tiranin koji je opsjednut socijalnim mrežama. George potpuno ignorira roditelje, a nalazi se u rivalskom odnosu sa svojom sestrom Charlotte (Sophie Turner). Pritom, ne može odoljeti da maltretira slugu Owena (Alan Cumming).

Princ je opsjednut Kelly Ripom, koju prati na Instagramu, ali mu ona nikako ne uzvraća pažnju. Zato će smisliti pakleni plan i nagovoriti kraljicu da Kelly proglasi ženskim vitezom. Na svečanosti povodom ceremonije dodjele titule, humanoidi bez očiju, koji vijekovima žive ispod palače, priredit će tradicionalne slastice.

Nakon kontroverzi koje je globalnoj publici ponudila zvanično najskuplja Netflixova serija - 5. sezona projekta "The Crown" nije se dogodilo ništa senzacionalno. Brojne intrige vezane za odbacivanje Lady Di i Charlesov preljubnički odnos s Camillom, naišle su na negodovanje predstavnika za medije britanske Krune, koja je odabrala mudriji pristup. Suzdržano negirati navode i pustiti satiru da živi, kako bi se stvorio privid slobodnog društva koje omogućava kritiku i pretjerivanje za potrebe svakog filma, serije ili puka. Međutim, da autori ipak imaju neke zadrške kada je riječ o provokaciji, pokazali su odgađanjem emitiranja serije nakon što je ovog proljeća u 99. godini preminuo princ Philip.

Reakcije na animiranu seriju "The Prince" su sjajne, iako je prvobitno oduševljenje zamijenila briga javnosti za stvarnog princa Georga, koji je ni kriv ni dužan završio u seriji, a pritom još i kao antijunak. Mnogi upozoravaju kako projekt može naštetiti psihi i razvojnom procesu dječaka, tretirajući pojavu njegovog lika kao jedan oblik bullinga. "The Prince" posjeduje ironiju "Simpsona" i destruktivni pragmatizam "Beavisa i Buttheada".

Svih dvanaest epizoda serije objavljeno je 29. jula na streaming platformi HBO Maxa. U njoj je sadržano sve ono što Kruna ne želi da vidite, iako se još nije službeno oglasila povodom njenog lansiranja. Zapravo, sve ste već vidjeli, ali niste čuli Georgeov komentar na sjaj i bijedu britanske monarhije.