Briše granice fikcije
16

Šta je Lady Di odvelo u smrt ili sve kontroverze Netflixove najskuplje serije

Piše: Ines Mrenica
Četvrta sezona serije "The Crown" bavi se životom kraljice Elizabete II u društvu dviju dama Lady Diane i Čelične Lady.

Protiv ovog projekta su se pobunili članovi kraljevske porodice, a reagovao je i britanski državni sekretar za kulturu, tražeći od Netflixa da seriju klasificira kao djelo fikcije.

Sramežljiva i povučena Diana Spencer, princeza od Walesa, bila je jedna od najslavnijih žena u historiji, a sve što je radila za sobom je povlačilo armiju fotoreportera. Jednako snažno u javnosti bi odjekivale njene posjete siromašnim zemljama, situacije u kojima je ukazivala na problem gladi u svijetu ili onda kada bi kupovala skupocjene torbice po elitnim prodavnicama.

Samo nekoliko sedmica prije nego što je stradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu Lady Diana je posjetila Bosnu i Hercegovinu i susrela se sa žrtvama mina zaostalih iz rata.

O njenoj smrti su kreirane brojne teorije, a način na koji se britanska kraljevska porodica odnosila prema svojoj princezi isprovocirao je niz dokumentarnih i igranih filmova, među kojima su najupečatljiviji bili naslovi "Diana" iz 2013. godine i "The Queen" iz 2006. s Helen Mirren u ulozi kraljice.

Diana Spencer u Bosni 1997. godine
Diana Spencer u Bosni 1997. godine

Lady Diana je dvadesetak godina nakon svoje smrti ukrala i posljednji Netflixov show, četvrtu sezonu igrane serije "The Crown" koja prati život i vladavinu kraljice Elizabete II.

Živjeli su "sretno" do kraja njenog života

U aktuelnoj sezoni Netflixove zvanično najskuplje serije u fokusu su princeza od Walesa Diana Spencer (Emma Corrin) i premijerka Margaret Thatcher (Gillian Anderson), dok kraljicu igra britanska oskarovka Olivia Colman. U raskošno isproduciranoj sezoni odlazimo u samu srž dugogodišnje tabloidne poslastice, brak princa Charlesa i Diane, u kojem je egzistirala treća osoba Camilla Parker Bowles, sadašnja Charlesova supruga.

Diana je prikazana kao djevojka koja je doslovno zalutala u kraljevsku porodicu, a samoća i odbacivanje muža i njegovih roditelja će uzrokovati mentalne probleme i njenu dugogodišnju borbu s poremećajem u prehrani. Serija sadrži mučne scene Dianine bulimije, koje su suprotstavljene blistavim trenucima javnih nastupa i balova. Kako "I bogati plaču" već znamo, a slogan 4. sezone serije "The Crown" glasi "Bend. Or Break", što bi u slobodnom prijevodu značilo "Povinuj se ili ćeš se slomiti".

Da je serija Petera Morgana hrabro prešla granice fikcije, svjedoči i nedavna reakcija glasnogovornika kraljevske porodice Dickieja Arbitera koji je rekao kako su ljudi iz Netflixa princu Charlesu doslovno "stavili sjekiru na vrat" tako što su izmijenili historijske činjenice. U seriji je prikazano da se sramežljiva djevojka izgubila u zahtjevnim protokolarnim obavezama na dvoru te da joj je vrlo brzo postalo jasno kako je tamo došla da produži kraljevsku lozu i figurira kao obožavana princeza, dok je Charles zapravo sve vrijeme bio s Camillom.


Mnogo godina kasnije, nešto malo prije formalnog razvoda od princa Charlesa, u svom najpoznatijem intervjuu za BBC iz 1995. godine Diana je za svoj brak rekla kako su u njemu učestvovale tri osobe, a da je kraljevska porodica takva da njene članove ne bi mogla okarakterisati kao ljude, jer ne posjeduju nikakve emocije.

Tom su se intervjuu, u kojem je Diana suptilno upozorila kako se nešto loše događa, mnogi vraćali nakon njene smrti. Prema službenoj verziji događaja, paparazzo na motoru je izazvao saobraćajnu nesreću u pariskom podvožnjaku, a u smrskanom automobilu živote su izgubili novopečeni ljubavnici Lady Di i biznismen Dodi al-Fayed.

Emitovanje serije je počelo 15. novembra, a nakon kraljevske porodice oglasio se i državni sekretar za kulturu, medije i sport Oliver Dowden koji je u situaciji lockdowna i sveopće krize među britanskim kulturnim radnicima smatrao prigodnim kritikovati seriju, zahtijevajući od Netflixa da svoj projekt jasno označi kao djelo fikcije i izmijeni tvrdnju po kojoj je ono samo "drama temeljena na stvarnim događajima". Baš kao što je spektakl u vezi s brakom Diane i Charlesa godinama zasjenjivao veliku nezaposlenost i ekonomske mjere kojima je Margaret Thatcher spašavala britansku ekonomiju, mase se i danas imaju čime zaokupiti.

Dvije žene u menopauzi na vlasti

Osamdesete godine u Britaniji su obilježene vladavinom "dviju žena u menopauzi", kako je to zajedljivo opisao suprug tadašnje britanske premijerke. Visoke stope inflacije, štrajkovi sindikata i pozajmice od MMF-a potresali su državu.

Margaret Thatcher su zvali ubicom britanske industrije, a za vrijeme njene vladavine na britanskom dvoru se živjelo po principu koji se da sažeti u nešto stariji slogan iz evropske kraljevske prošlosti, onom koji je definirala Marija Antoaneta rekavši "neka jedu kolače". Vjenčanje Diane i Charlesa 1981. godine u katedrali Sv. Pavla prenosile su 74 televizijske stanice, a bilo je prisutno skoro tri hiljade zvanica.

Diana Spencer, obrazovana žena iznimnog stila i mirnoće, nikada nije zasjela na britanski tron, ali je uspjela postati kraljica srca običnih ljudi, čiju slavu nisu sustigle ni Kate Middleton niti buntovna Meghan Markle. Svaka javna osuda serije od službenog establišmenta je samo razlog više da se ona pogleda i shvate okolnosti u kojima britanska monarhija vlada vodeći se konzervativnim principima kojih se ni sama nije u stanju pridržavati, a da svako malo u medijima ne osvane poneki skandal.

Ako ponovo osmotrite funkciju koju obnaša Oliver Dowden, vidjet ćete da iza kulture, a prije sporta, u njegovoj tituli stoji da je on državni sekretar za pitanja medija. Upravo su mediji u Velikoj Britaniji ti koji utječu na dešavanja, kao što je pokazao film "The Queen" (2005.) s Helen Mirren, gdje je objašenjeno kako je medijski pritisak bio presudan da se kraljica oglasi nakon Dianine smrti i spusti zastave na pola koplja na Buckinghamskoj palači. Ipak je to nacija koja je usavršila tabloide i tabloidnu kulturu zabave za puk, a upravo sve ono što smo godinama gledali u njima, poput Dianinih nogu koje se klate na pramcu Dodijeve jahte, učinilo je da 4. sezona "Krune" izazove ovakve reakcije.