12. maj 1956.
33

Rođendan najgoreg oca u historiji crtića: Homer Simpson ili brutalno preklapanje sa stvarnošću

Piše: Ines Mrenica
Čuvena animirana serija
Čuvena animirana serija
Od predsjednika Trumpa, rušenja tornjeva Blizanaca 11. septembra, pametnih satova i kraja "Igara prijestolja", "Simpsoni" su predvidjeli neke od najkontroverzijih pojava u modernoj historiji. Fikcija ili stvarnost, danas je 65. rođendan tate Homera.
Animirana serija "Simpsoni" u nekoliko navrata je predvidjela budućnost, možda spretnije i fascinantnije nego što je to pošlo za rukom našim "Nadrealistima". Animirana serija s najdužim stažem emitiranja je jedan od najzanimljivijih projekata u historiji pokretnih slika. Inteligentno je napisana i subverzivno duhovita, a od njenog prvog prikazivanja 17. decembra 1989. godine na FOX-u, ništa ne predstavlja adekvatniji sinonim za parodiju američkog društva od žućkaste disfunkcionalne porodice iz Springfielda.

Niko ne stari i ništa se ne mijenja

Simpsoni su vlasnici dva Guinnessova rekorda kao najduže emitirana serija i serija s najviše gostovanja zvijezda. Animator Matt Groening osmislio je nukleus američkog društva, porodicu Simpson, u kojoj otac Homer radi kao inspektor zaštite u nuklearnoj elektrani, dok majka Marge s predimenzioniranom frizurom pokušava držati "tri ćoška kuće", odgajajući troje nestašne djece: desetogodišnjeg dječaka Barta, osmogodišnju Lisu i bebu Maggie.

Vozačka dozvola Homera Simpsona
Vozačka dozvola Homera Simpsona

Zapravo, njihov kreator Groening prvobitno ih je namijenio kao protagoniste poluminutnih priča za "The Tracy Ullman Show" 1987. godine, da bi prvu samostalnu epizodu dobio u vidu božićnog specijala dvije godine kasnije. Čak 21 nagrada Emmy svjedoči o uticaju koji je animirana serija izvršila na popularnu kulturu. “Simpsoni” posjeduju svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, ali i armiju vijernih fanova, koji su uglavnom pronalazili sve ono što su “Simpsoni” pukom slučajnošću ili ne, uspijevali predvidjeti da će se dogoditi u budućnosti. Popularnost animiranog serijala je tolika da se prati i zamijećuje svaki detalj, pa se po vozačkoj dozvoli Homera Simpsona, saznalo da je glava porodice rođena upravo na današnji dan 1956. godine.

Uvodna špica "Simpsona" je jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova serije. Svaka epizoda započinje približavanjem Springfieldu kroz oblake i veliki naslov serije. Nakon toga slijedimo članove porodice na njihovom putu kući, gdje se smještaju na svoj kauč kako bi, kao prava američka porodica, gledali televiziju. Ne samo da su se dobrano narugali američkim stereotipima nego su se rugali i rugaju se sami sebi. Autoreferencijalni humor je zapravo ključ uspjeha serije, kao i glupost Homera Simpsona, koja ga uvijek iznova dovodi u konfrontaciju s galerijom sporednih likova u Springfieldu, među kojima je i njegov šef, industrijalist Mr. Burns.

Homer Simpson kao Tony Soprano
Homer Simpson kao Tony Soprano

Serija se bavi političkom satirom, često uključujući u radnju bivše i aktuelne američke predsjednike, ali i druge svjetske vođe. Tako je George H. W. Bush prikazan kao Homerov zakleti neprijatelj, a zanimljivo je da su "Simpsoni" još ranih 2000.-ih predvidjeli kako će Donald Trump biti predsjednik SAD-a.

Na dugoj listi predskazanja našle su se epidemije ebola virusa i misterioznog Osaka virusa iz Japana, a zanimljivo je da su “Simpsoni” predvidjeli i način na koji će se okončati posljednja epizoda mega popularne serije “Game of Thrones”. Naime, u epizodi emitiranoj u oktobru 2017. godine, koja je bila parodija na “Igre prijestolja”, prikazano je upravo ono što se dogodilo u posljednjoj epizodi HBO-ve serije. Pred kraj epizode “Simpsona”, porodica gleda srednjovjekovnu verziju Springfielda kojeg spaljuje ljuti zmaj, što je identično onom što se dogodilo i u popularnoj televizijskoj seriji.

Simpsoni ne stare niti se mijenjaju. Mala Maggie nije odbacila cuclu već nekoliko desetljeća i upravo je činjenica kako ne stare potvrda vrijednosti i konstantne potrebe gledatelja za prisutnošću animirane serije u globalnom televizijskom prostoru. "Simpsoni" su zbog slojevitosti svog ciničnog humora proglašeni svojevrsnom filozofijom, a sam Homer Simpson je jednom izjavio: "Crtići nemaju nikakav dublji smisao. To su samo glupi crteži s jeftinim forama."

Međutim, kako je Homer često kroz svoja pogrešna ubjeđenja svjedočio upravo o tome kako stvari stoje suprotno od onoga što on misli, ni ovaj put se ne bismo mogli složiti s njim. “Simpsoni” su više od crtića i možda više… od televizije.

Sretan rođendan, Homere.