Film/TV
60

Robert De Niro sa svog festivala povukao film koji govori o povezanosti vakcinacije i autizma

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki oskarovac, glumac, reditelj i producent Robert De Niro povukao je kontroverzni film o vakcinaciji i autizmu sa svog festivala Tribeca koji počinje narednog mjeseca.

De Niro, jedan od osnivača festivala i njegovo zaštitno lice koji je i sam otac autističnog djeteta, prethodno je podržao odluku film "Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe" koji je trebao biti prikazan 24. aprila.

Film predstavlja objedinjenje emotivnih intervjua doktora, roditelja i političara koji govore o alarmantnom povećanju broja autistične djece što se podudara sa povećanjem broja propisanih vakcina.

"Imao sam namjeru da se pruži prilika za razgovor oko pitanja koje je duboko lično za mene i moju porodicu, ali nakon razmatranja proteklih dana unutar rukovodstva festivala i drugih iz naučne zajednice, ne vjerujemo kako će njegovo prikazivanje unaprijediti raspravu o toj temi. Festival ne zazire od kontroverznih tema, međutim, imamo problema sa nekim stvarima stoga smo odlučili da ga uklonimo iz našeg rasporeda", saopćio je glumac, piše britanski "The Guardian".

Film koji je u javnost nazvan "kontroverznim" režirao je Andrew Wakefield, bivši britanski liječnik koji je objavio studiju 1998. godine koja je navodno potvrdila vezu između vakcina protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole (MMR) i autizma kod djece.Studija je naišla na oštre kritike, nazvana je "razrađenom prevarom", a Wakefieldu je 2010. godine oduzeta dozvola za bavljenje medicinom u Velikoj Britaniji.