|

Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal
28
E. Lj.
31.10.2019. u 13:17
24
komentara
28

dijeljenja
Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal Mirsad Purivatra
Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal, istakao je osnivač i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra nakon što je objavljeno da je glavni grad BiH na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova.
Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu i posvećni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva."Sretni smo što je Sarajevo upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Skake i Grada Sarajeva su rezultirali ovim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih dvadesetak godina, ostvarili ogroman uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima. Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana. Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije. Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj ove inicijative, će omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladog kadra i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama'', izjavio je Purivatra.Dodao je da se na međunarodnom planu Sarajevu otvaraju ogromne mogućnosti da ostvari nova partnerstva i razmjenjuje dobre prakse s drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbai, centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...