Na listi UNESCO-a
72

Skaka nakon novog priznanja Grada Sarajeva: SFF je najvažniji stub ovog uspjeha

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je za Klix.ba kako je stavljanje Grada Sarajeva na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova sjajna i pozitivna vijest s obzirom na to da su prepoznati napori koji su uloženi kako bi se glavni grad BiH našao na toj eminentnoj listi.
"Još u maju ove godine Grad Sarajevo je donio odluku da je ova kandidatura naš veliki interes i preuzeli smo lidersku ulogu, a izrađen je jasan akcioni plan. Članstvo u UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova podrazumijeva usvajanje i realizaciju

srednjoročnih (četverogodišnjih) akcionih planova", dodao je gradonačelnik Sarajeva.

To podrazumijeva povećanje obima proizvodnje, stvaranje novih radnih mjesta i trening mladog kadra, povećan pristup filmu i filmskoj kulturi za građane i stvaranje infrastrukture za jaču višesektorsku saradnju u polju kreativnih industrija.

Grad Sarajevo je nosilac statusa kreativnog grada filma UNESCO-a i obavezuje se da će podržati upravljačku jedinicu koja će upravljati statusom kreativnog grada.

"Naravno, najvažniji stub ovog uspjeha je Sarajevo Film Festival, zbog čega čestitam i Mirsadu Purivatri i njegovom timu, ali i drugim filmskim festivalima i radnicima u Gradu Sarajevu. Za nas i za građane ovo znači jačanje brenda koji donosi direktnu korist, razvojnu i finansijsku, ali i vraća samopouzdanje i mjesto Sarajevu koje mu pripada na evropskoj i svjetskoj sceni", zaključio je Skaka.