Film/TV
60

"Preglup i pregluplji" najgledaniji film u Sarajevu i Mostaru u 2014. godini

Klix.ba
"Preglup i pregluplji" je najgledaniji film u kinima u Sarajevu i Mostaru u 2014. godini. U kinima u Banjoj Luci se u protekloj godini najviše gledao "Montevideo, vidimo se".

"Pregup i pregluplji" (Dumb and Dumber To) nastavak je kultne komedije iz 1994. godine u režiji Bobbyja i Petera Farrellyja, u kojem su glavne uloge odigrali Jim Carrey i Jeff Daniels.

I iako je od prvog nastavka prošlo tačno dvadeset godina, dva junaka ovog filma se nisu nimalo promijenili. Harry sada treba bubreg te otkriva da negdje živi njegova kćer koju mora pronaći. Da bi u tome uspio trebat će prvo trgnuti Lloyda iz kome u kojoj se nalazi otkad ga je Mary odbila, kako bi mu pomogao na tom putu. Od umobolnice iz koje će krenuti njih dvojica će stići do nezamislivih mjesta, poput sastanka najvećih umova današnjice.

Na drugom mjestu po gledanosti u sarajevskom kinu Cinema City u 2014. godini nalazi se film "Hobit: Bitka 5 vojski", na trećem je mjestu "Vuk s Wall Streeta", na četvrtom "Lucy", a na petom "Mali Buda".

U mostarskom CineStaru, na prvom mjestu po gledanosti u 2014. godini je također film "Preglup i pregluplji", koji je privukao 16.128 posjetitelja. Na drugom se mjestu nalazi "Hobit: Bitka 5 vojski" sa 7.511 posjetitelja. Treće mjesto po gledanosti zauzima "Vuk s Wall Streeta" sa 7.704 posjetitelja, četvrto "Nestala" sa 5.414 posjetitelja, dok je na petom mjestu "Planet majmuna" sa 5.320 posjetitelja.

I multipleks "Palas" u Banjoj Luci sačinio je listu najgledanijih filmova u 2014. godini. Na repertoaru je bilo viš od 120 svjetskih filmskih ostvarenja u prošloj godini, a banjalučka publika je bila najbrojnija na projekcijama filmova iz Srbije. Prvo mjesto je pripalo velikom hitu "Montevideo, vidimo se", dok je drugo mjesto zauzela komedija "Mali Buda".

Film "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", koji je i dalje na repertoaru, zauzeo je očekivano visoko treće mjesto, jer je posljednji film u serijalu i publika je pokazivala veliko interesovanje za njega mjesecima prije početka prikazivanja. Na listi je, i to na desetom mjestu, i jedan animirani film - "Penguins of Madagascar".

Ekranizacije poznatih crtanih filmova i bajki "Teenage Mutant Ninja Turtles" i "Maleficent" našle su se na devetom, odnosno sedmom mjestu. Za njima slijede "The Wolf of Wall Street". "Dracula: Untold", "Lucy" i "Dumb and Dumber To".