Film/TV
12

Otvoreno 67. izdanje Berlinalea: Crveni tepih u znaku političkih dešavanja u svijetu

Klix.ba
(Foto: EPA)
U glavnom gradu Njemačke večeras je otvoreno 67. flimski festival Berlinale. Crvenim tepihom prošetale su poznate osobe iz svijeta filma i mode, a mnogi su odlučili i izraziti svoje mišljenje o aktuelnim dešavanjima u svijetu.

Političarka Zelenih i potpredsjednica Bundestaga Claudia Roth pojavila u crnoj haljini na kojoj piše "Unpresidented" (pravilno Unprecedented, op.a.) aludirajući na pravopisnu sposobnost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegovo ponašanje kao glavnog zapovjednika, te je govorila o slobodi govora, slobodi umjetnosti i opiranju nasilju.

Uprkos niskim temperaturama, dame su zablistale u haljinama i sandalama na crvenom tepihu, što je oduševljeno pozdravio direktor festivala Diter Kosslick.

Crvenim tepihom prošetali su Richard Gere koji glumi u filmu "Večera" a koji će biti prikazan u petak, njemačka glumica Sandra Huller, režiseri Wim Wenders, te Schlöndorff i Rosa von Praunheim, zatim zvijezde serije "Igre prijestolja" Sibel Kekilli i Tom Wlaschiha, te glumice Maria Schrader, Hannah Herzsprung, Christiane Paul i Heike Makatsch.

Na Trumpov račun našalila se i popularna njemačka komičarka Anke Engelke koja je pitala goste koji su doputovali iz drugih zemalja svijeta: "Jeste li ovdje zbog festivala? Ili vas neko sprječava da se vratite kući?", što je nasmijalo publiku.

Na otvorenju se obratio i gradonačelnik Berlina Michael Muller.

"Nakon pada Berlinskog zida rekli smo da zidovi više nikada neće razdvajati ljude. Sada tako mislimo više nego ikada", naglasio je.

Berlinale je otvorila francuska drama "Django" režisera Etiennea Comara koja također sadrži političke segmente. Film donosi istinitu priču o kompozitoru i jazz gitaristi Djangu Reinhardtu koji je kao pripadnik manjinskog naroda Sinti bio prisiljen da napusti Pariz zokom okupacije nacista u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnji žiri čine Maggie Gyllenhaal, Diego Luna, Julia Jentsch, Wang Quan’an, Dora Bouchoucha Fourati i Olafur Eliasson, a oni će dodijeliti osam nagrada uključujući i Zlatnog medvjeda. Filmovi u utrci za ovu nagradu sadrže političke teme.