Održana minuta šutnje
8

Organizatori Oscara kritikovani zbog "ignorisanja" rata u Ukrajini, skoro da nije pomenut

N. O.
Poruka podrške Ukrajini tokom minuta šutnje na dodjeli Oscara(Foto: Twitter)
Poruka podrške Ukrajini tokom minuta šutnje na dodjeli Oscara(Foto: Twitter)
Dodjela Oscara kritizirana je zbog nespretnog tretmana teme rata u Ukrajini nakon što se činilo da voditelji i nominirani izbjegavaju pričati o tome do kraja trosatnog programa - uprkos najavi da će se pozabaviti političkim pitanjima.

Ovogodišnja dodjela Oscara počela je u noći s nedjelje na ponedjeljak, a ABC je prenosio trosatni televizijski program iz Dolby teatra u Hollywoodu.

Glumica Mila Kunis, koja je rođena u Ukrajini, izašla je na binu na dodjeli kako bi se obratila povodom ruske invazije na njenu domovinu, predvodeći minut šutnje nakon što je pohvalila "one koji se bore kroz nedokučivu tamu".

Kunis je, ne pominjući Ukrajinu ili Rusiju po imenu, rekla da je svijet posljednjih sedmica bio šokiran "nedavnim globalnim događajima", prije nego što je predstavila country zvijezdu Rebu McEntire, koja je održala live nastup.

Zatim, tokom minute šutnje, porukama na ekranu su pozivali publiku da podrži "narod Ukrajine koji se trenutno suočava s invazijom, sukobima i predrasudama unutar svojih granica" prije brzog prelaska na reklamu, ali riječ Ukrajina nije izgovorena naglas tokom kratkog segmenta.

Na kraju je nekoliko prisutnih spomenulo rusku invaziju, uključujući Amy Schumer koja je rekla da se u Ukrajini desio genocid kao dio liste svjetskih problema na kraju emisije.

Pomoćnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog lobirali su kod članova akademije za videopoziv na ceremoniji u posljednjem trenutku, ali su producenti umjesto toga odlučili održati počast minutom šutnje, navodi New York Times.

Nespretan pristup temi rata u Ukrajini odmah je izazvao lavinu kritika, a na Twitteru su pisali: "Čini se da ne samo da nisu u stanju čak ni reći 'Ukrajina', već su samo prikazali tekst na ekranu koji emiteri mogu izrezati iz prenosa ako ga ne žele pokazati. Ovi ljudi su krajnje van kontakta na mnogo načina."

Kunis je inače otvoreno govorila o ratu u Ukrajini, prikupivši 35 miliona dolara za njihov narod zajedno sa svojim suprugom Ashtonom Kutcherom.

Nasuprot tome, organizatori dodjele Oscara nisu gubili vrijeme govoreći o unutrašnjoj politici, već su ciljali na niz vrućih pitanja ismijavajući republikance u svom uvodnom monologu.

Gosti dodjele ipak su na svojstven način odlučili pokazati solidarnost s narodom Ukrajine te su tako zvijezde poput Benedicta Cumberbatcha, Jasona Momoe, Nicole Kidman i Jessice Chastain nosili bedževe i trake u bojama ukrajinske zastave.