{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikola Đuričko: Izlaz iz nacionalizma je u zdravom razumu, jedino još to nismo probali

6.12.2017. u 22:50
85
194
Nikola Đuričko: Izlaz iz nacionalizma je u zdravom razumu, jedino još to nismo probali
85
Nikola Đuričko: Izlaz iz nacionalizma je u zdravom razumu, jedino još to nismo probali
Nikola Đuričko
Među gradovima koje će poznati srbijanski glumac Nikola Đuričko obići u sklopu turneje svog stand up showa "Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate" je i Sarajevo. Dok čekamo 22. decembar kada ćemo saznati do sada nepoznate stvari o njemu, Đuričko je za naš portal govorio o humoru, društveno-političkoj situaciji, kulturi i budućnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Prošle godine sam otvarao nastup za Branka Đurića i nadam se da će i moj show biti barem blizu tog uspjeha. Ja pričam priče iz svog života i razne gluposti i zanimljivosti koje su mi se usput dešavale. Kao glumac sam dao stotine intervjua ali ovo što pričam na nastupu niko nije mogao da me pita tako da je to jedna druga strana Džonija kakvog niste upoznali", rekao je Đuričko.

Za stand up se odlučio jer je to, ističe, izuzetna forma pozorišta u kojoj određeni sadržaji najbolje i najdirektnije komuniciraju s publikom.

"Humor je vanvremenska kategorija i nijedno vrijeme nema pravo ukidati humor niti je to moguće uraditi. Imate čitave biblioteke knjiga i studija koje dokazuju pozitivni utjecaj smijeha na organizam i dušu. Nadam se da je moj nastup terapeutski preporučljiv, ali svakako se konsultujte sa svojim ljekarom ili farmaceutom", rekao je.

Govoreći o odnosu humora i politike na ovim prostorima, Đuričko kaže da je u zemljama bivše Jugoslavije mnogo više društveno-političke situacije te da ćemo tek kada se taj odnos preokrene u korist smijeha znati da se polako oporavljamo.

"Dokle god nacionalistička retorika ima mušterije neko će je nuditi na prodaju. Ništa lakše nego izluditi ljude i napuniti im srca mržnjom, a onda ubirati plodove takve situacije. Naše glavešine nas svađaju, a onda se pojavljuju kao mirotvorci. Vuku za nos lakovjerni narod, a sa druge strane se bogate. Izlaz je u zdravom razumu, jedino još to nismo probali", rekao je.

Na pitanje koliko kultura i umjetnost mogu pomiriti ljude i učiniti ovaj prostor boljim mjestom za život, Đuričko odgovara:

"Kultura dolazi iz viška slobodnog vremena, iz kreativnog neizdrža, iz potrebe za dodatnim sadržajem života. Teško je pričati o kulturi nekome ko je gladan, ko brine za svoj krov nad glavom ili čija je duša slomljena. Teško je vjerovati da će predstava u kojoj zajedno igraju Bošnjaci, Srbi i Hrvati pomiriti Bosnu. Ali je lako povjerovati da jedan provokativni tvit rasplamsa stare vatre. Teško je odgojiti stoljetnu šumu, ali je lako napraviti razarajući požar", rekao.

Dodao je kako nažalost nije optimista, ali ipak misli da je nemoguće ne biti optimističan kada govorimo o budućnosti.

"Mislim da čovjek ne može da živi bez perspektive, makar i pogrešne. Vjerujem u mlade, ali i u stare ljude i u to da ćemo učiniti sve da živimo bolje", rekao je Đuričko na kraju razgovora za Klix.ba.

Pored turneje svog stand up showa i angažmana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Đuričko u Londonu snima jednu seriju u produkciji BBC-ja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: