"Inžinjer novog svijeta"
147

Kusturica otkrio detalje filma koji će snimati u Rusiji, tvrdi da nije tražio novac od Putina

I. S.
Foto: Nova.rs/Dragan Mujan
Foto: Nova.rs/Dragan Mujan
Emir Kusturica je najavio retrospektivu svojih filmova u MTS dvorani u Beogradu te otkrio detalje o novom filmu "Inžinjer lakih šetnji" koji će snimati u Rusiji.
Naveo je kako na scenariju za spomenuti film radi već pet godina zato što je užasno teško tranformisati ideju Dostojevskog u vrijeme u kojem živimo.

"U filmu koji se zove 'Inžinjer lakih šetnji' priča je o dobrom čovjeku čiji sudbinski put ga odvede do žene, čija sudbina je također teška, jer postaje prostitutka da plati očeve dugove i liječenje brata", kazao je.

Dalje je kazao da je razrješenje tog zapleta u petorostrukom ubistvu koje obavi upravo inžinjer. Dao je kako on to ne uradi iz predumišljaja te da na policajca koji mu nabavi dvostruki identitet kako bi mogao u Sibiru da nastaviti život s tom ženom.

"Pošto ima duple papire, on na svog dvojnika dobija poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan", ispričao je.

Očekuje da će čitav film biti snimljen u Rusiji te da će on predstavljati njegov pogled koji je "duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju".

Kao što je poznato, Kusturica se početkom ovog mjeseca sastao s Putinom u Moskvi. Govorio mu je o tri filma na kojima planira raditi, među kojima je i "Inžinjer lakih šetnji" te zatražio njegovu podršku.

Režiser je sada razgovoru s novinarima je naveo da Vladimir Putin nije njegov mecena i da on nije čovjek koji vadi pare iz džepa. Tvrdi da nije išao u Rusiju da od predsjednika Rusije traži novac, već da mu kaže da želi da bude "dio novog svijeta koji se javlja u Euroaziji".