Žene "vladaju"
2

Holivudski skandali o seksualnom uznemiravanju utjecali na Zlatni globus

Klix.ba
Harvey Weinstein i Kevin Spacey (Foto: EPA)
Harvey Weinstein i Kevin Spacey (Foto: EPA)
U vrijeme kada skandali o seksualnom uznemiravanju potresaju Hollywood, nominacije ovogodišnjeg Zlatnog globusa slave ženske karaktere koje su prevazišle traume i toksične muškarce, a izignorisali su nekoliko filmova i TV serija čiji su muški likovi među glavnim optuženicima.

Film "All the Money in the World" Ridleya Scotta ima tri nominacije - za najboljeg sporednog glumca, reditelja i glumicu. Scott i filmski studio Sony donijeli su odluku bez presedana da uklone Kevina Spaceya iz filma koji govori o otmici 16-godišnjeg Johna Paula Gettyja III zbog čega su dijelovi filma ponovo snimani. Podsjetimo, Spacey je optužen za seksualno uznemiravanje na početku prošle godine. Ovaj potez je očito urodio plodom.

Serija "House of Cards" ove godine nije dobila niti jednu nominaciju za razliku od prethodnih kada je imala osam nominacija. Spacey je osvojio jedan 2015. godine, a njegov kolega Robin Wright 2014. godine. S obzirom na optužbe, Netflix je objavio kako Spacey neće glumiti u šestoj i posljednjoj sezoni ove serije.

Niti jednu nominaciju nema ni komedija "Transparent" Jille Soloway u kojoj glumi Jeffrey Tambor koji je također optužen za seksualno zlostavljanje, iako je ranije imao sedam nominacija. Budućnost serije je nepoznata jer je Tamber izjavio da ne zna kako će se vratiti kada je nekoliko žena iz serije, među kojima je i Trace Lysette, optužilo za neprikladno ponašanje.

Film "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" u kojem majka traži pravu za svoju silovanu kćerku, pohvaljen je zbog teme koju je obradio u vrijeme skandala u vezi sa Harveyom Weinsteinom. Nagrađen je sa šest nominacija među kojima su za najbolju dramu i najbolju glumicu.

Iako su imali skandal sa kreativnim direktorom Johnom Lasseterom, animirani film "Coco" je nominovan za najbolji animirani film. Lasseter je prošlog mjeseca najavio da će uzeti šestomjesečno odsustvo nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Nominacije su osvojile TV serije u kojima vodeću ulogu imaju žene koje se bore protiv seksualnog nasilja. Među njima su "Big Little Lies" - šest nominacija, "Handmaid's Tale" - dvije nominacije, "13 Reasons Why" - jedna nominacija, "Glow", "The Deuce", te " The Marvelous Mrs. Maisel".

Svečano proglašenje pobjednika bit će u nedjelju, 7. januara, a listu nominovanih možete pogledati ovdje.