Umjetnost i politika
210

Haris Pašović: Naša stvarnost su postale SDA korupcijske afere i srozavanje državnih institucija

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Drugi Sarajevofest pod motom "Umjetnost i politika" u organizaciji East-West Centra bit će održan od 5. do 14. decembra. Tim povodom smo, uoči samog festivala koji će ove godine biti održan online, razgovarali s bh. rediteljem Harisom Pašovićem.
Razgovor s Oskarovcem Danisom Tanovićem u podkastu "Filmska revolucija" otvorit će ovogodišnje izdanje Sarajevofesta, kaže nam Pašović.

Tanović je napravio filmsku revoluciju u BiH

"Danis Tanović je jedan od najboljih svjetskih reditelja, naš oskarovac, i velika nam je čast da ćemo razgovorom s njim otvoriti ovogodišnji Sarajevo Fest. On je zaista napravio filmsku revoluciju u BiH i postavio našu zemlju na svjetsku filmsku mapu. Danis ne govori često u javnosti i bit će zanimljivo čuti šta o misli o filmu, politici i društvu. I ovaj razgovor, kao i svi programi, bit će online i besplatno dostupni svima. Na www.saraejvofest.com se nalazi cijeli program sa satnicom", poručuje Pašović.

Nastavljamo priču o predstojećem festivalu s informacijom da će na otvaranju biti i jedna premijera. Riječ je o djelu "Thin Air" grčke kompozitorke Calliope Tsoupaki.

"Dino Šukalo svira na gitari, a autor videa je Alen Alilović. Sinoć su završili taj video i ja od sinoć mislim o njihovom fantastičnom rezultatu. Šukalo svira genijalno, a Alilović je snimo jedan uznemirujuće dobar film. Njihov muzički video je dio velikog evropskog projekta 'Festivals for Comapssion', u kojem učestvuje više od 50 festivala u Evropi, govori Pašović.

Istaknuti bh. reditelj nam otkriva šta će ove godine Sarajevofest pružiti publici.

"Imamo tri programa. Domaćin programa 'Forum' je Dragan Markovina, Mostarac i Splićanin, historičar, publicista, jedan od najprisutnijih političkih komentatora u regionu. Domaćin programa 'Forum mladih' je Tarik Bičo, naš najmlađi filmski i videoautor, producent i aktivist, a odnedavno i Evropski ambasador za mlade. Ja ću moderirati 'Art Forum', a Arijana Saračević, legendarna TV novinarka, je naša predstavnica za medije i javnost. Gosti su nam iz Sarajeva, Beograda, Mostara, Ljubljane, Zagreba, Podgorice, Tuzle, Varšave…", otkriva Pašović.

Dragan Markovina će sa svojim gostima govoriti o temama "Demokratija ili agonija?", "Dejtonski nesporazum", "Mostar – utopija ili stvarnost?", "Tranzicija ili pljačka", a njegovi gosti su Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Sead Turčalo, Srđan Blagovčanin, Irma Baralija, Jasmin Imamović i mnogi drugi.

Tarik Bičo i njegov tim razgovaraju o nauci, ženskom sportu, digitalnoj transformaciji i mladim poduzetnicima u BiH. Gosti su Azra Numanović, nogometašica u Fudbalskom klubu "SFK 2000 Sarajevo", Nejra Gurbeta i Adi Softić, evropski ambasadori za mlade.

"Moj gosti su Danis Tanović, Miki Manojlović, Elmedin Dino Konaković, Jani Novak, vođa grupe Laibach, Dino Šukalo, Beli Preletačević, Nejra Latić Hulusić, Nermin Hamzagić, Sabrina Begović Ćorić, Natalija Žaba i Janez Janša, a govorit ćemo o temama vezanim za današnju Evropu i umjetnost", kaže nam Pašović.

Politički pritisak Kenana Alikadića

Također će u okviru Sarajevofesta biti prikazana i bh. premijera filma "Ćafir" Nejre Latić Hulusić i premijere filmova "Ja sam Janez Janša" i "Songs of Liberation", a bit će prikazan i snimak predstave-koncerta "Evropa danas".

Pitali smo Pašovića koliko je teško, posebno i drugačije održavati festival u ovako teškim uvjetima koje je donijela pandemija koronavirusa.

"Jeste teško, ali teško je svima, u svakom poslu. Najteže je ljekarima i medicinskom osoblju. Mi smo se prilagodili kibernetičkom modelu realnosti i to je ok dok pandemija traje. Prema svemu sudeći, tako će biti još nekoliko mjeseci, a onda ćemo se vratiti u, za mnoge, ugodniju fizičku realnost. Dobra strana online festivala je što je dostupan širom svijeta", smatra bh. reditelj.

Pandemija se, kaže nam, itekako odrazila na kulturu i posljedice se osjete na svim frontovima.

"East West Centar organizira ovaj festival i već 15 godina je naša najuspješnija nezavisna teatarska produkcija. Kenan Alikadić, koji je bio SDA ministar za kulturu ove godine, pokušao nas je, bukvalno, uništiti, zajedno s Jazz Festom i Muzejem ratnog djetinjstva", smatra Pašović.

Smatra kako je to bio primjer političkog pritiska...

"Nama i kolegama je, bez razloga, oduzeo 80 do 100 posto finansiranja. Zanimljivo je da je nedavno Jazz Fest imao izvanredan online festival s nekoliko svjetskih lokacija (Berlin, New York, Amsterdam, Jerusalem). Jedina lokaciju koju su morali platiti bila je Vijećnica!? Evo, i mi sad imamo online festival. Istovremeno, mnoge javne institucije u kulturi, koje su na budžetu Kantona Sarajevo, nisu skoro ništa radile, a 'nezavisni' miljenici bivšeg ministra Alikadića također se nisu pretrgli od posla", poručuje Pašović.

Smatra da se Stranka demokratske akcije (SDA) oglušila na potrebe zdravstva u jeku pandemije, kao i obrazovanja, privrede, ekologije, migranata, na međunarodne odnose, pa samim tim i na kulturu i sport.

"Naša stvarnost su postale SDA korupcijske afere i srozavanje državnih institucija. Bilo je neugodno gledati javno ponižavanje Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH u 'Pressingu'. Velika je nada što je Četvorka tako nadmoćno pobijedila u Sarajevu", govori Pašović.

Vjeruje kako stari nacionalistički model partija koje su do sada vladale jednostavno nestaje.

"To se pokazalo i u Banjoj Luci. Paradoksalno je da je taj nacionalistički mastodont još najžilaviji tamo gdje vlada HDZ, partija čiji je mentor članica EU. Politički i medijski pluralizam postoji u cijeloj zemlji, osim tamo gdje je dominantan HDZ", zaključuje bh. reditelj.