Počinje sutra
1

Drugi Sarajevofest – Umjetnost i politika ove godine u online formi

FENA
Drugi Sarajevofest – Umjetnost i politika u organizaciji East-West Centra bit će održan od 5. do 14. decembra.

"Moto ovogodišnjeg Festivala je naš strah za pluća. Od kovida. Od zagađenja. Od otrova – izduvnih gasova iz automobila, autobusa, kamiona, duhanskog dima, čađi. Gore nam pluća od tjeskobe, straha, panike. Od politike. Nekima gore pluća od frustracije. Od mržnje. Sagorijevamo. Ima li lijeka?", saopćeno je iz East-West Centra.

U saopćenju se podsjeća da je prošle godine, početkom decembra, organizovan prvi Sarajevofest – Umjetnost i politika.

"Počeli smo sa skromnom ambicijom, ali su reakcije publike na festival i odjeci u medijima prevazišli sva naša očekivanja. Umjetnička djela (predstave, filmovi, koncerti), političke debate, javni razgovori, mentorske radionice sa mladima iz cijelog regiona, bili su "hot ticket" u Sarajevu", navodi se u saopćenju.

Ove godine, kako je istaknuto, dvije okolnosti su odredile oblik festivala. Zbog lošeg epidemiološkog stanja u Sarajevu, festival ne može biti održan uživo, te će 2. Sarajevofest – Umjetnost i politika biti održan online od 5. do 14. decembra i bit će podijeljen u tri programa – Forum, Art Forum i Forum mladih.

Svi pojedinačni programi će biti u formi video-podcasta na online platformama East West Centra: YouTube, Facebook i Instagram.