Film/TV
0

Filmski festival u Cannesu: Između filmova i skandala

SRNA
Amat Escalante (Foto: AFP)
Amat Escalante (Foto: AFP)
Filmski festival u Cannesu je u toku, a publika i kritičari nestrpljIvo očekuju nove filmove braće Coen, Romana Polanskog I Stevena Soderbergha, koji već imaju po jednu "Zlatnu palmu".

Glavni program ove godine pun je neizvjesnosti.

Španac koji radi u Meksiku - Amat Escalante svojim trećim filmom "Heli" mogao bi da pomrsi račune favoritima. Riječ je o vrlo zanimljivom mladom režiseru, kojem zbog radikalnog pristupa temama nije strano izazivanje skandala.

Mnogi vjeruju i da će Soderberghov film podijeliti publiku i kritiku. Riječ je o filmu "Iza svijećnjaka", koji čak i u SAD izaziva izvjesno čuđenje i ne žure da ga prikazuju u bioskopima. To je priča o odnosima čuvenog američkog showmana, pijaniste Liberace sa njegovim mladim ljubavnikom Scottom Thorsonom.

Mada je festival tek počeo, filmski kritičari već navode analizu tendencija koje mogu da se ispolje u Cannesu.

Posebnu pažlju fokusiraju na azijske režisere. Očekuje se naturalistička oštrina režisera iz Japana i Kine. To nisu filmovi za zabavu, već drame o korupciji, socijalnim i moralnim problemima.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se prema njima odnositi žiri.

Prvi put poslije mnogo godina za predsjednika žirija izabran je režiser koji nije nimalo sklon malim autorskim filmovima. Steven Spielberg, čiji su svi glavni uspjesi vezani ili za filmove katastrofa, ili za fantastiku, ili za avanturističke žanrove, predvodi žiri koji će ocjenjivati filmove sa ovogodišnjeg kanskog repertoara.

Sa velikim zanimanjem se očekuje novi film kultnog amričkog autora Jima Jarmuscha, koji je klasičan predstavnik tzv. autorske škole filma.

Njegova saga o vampirima - ljubavnicima još jedna je neobična priča koju Jarmusch predstavlja u Cannesu, gdje je 2005. godine dobio veliki "Grand prix" žirija za film "Polomljeno cvijeće.

Malo razočarenje izazvala je činjenica da ove godine u Cannesu nema najvećeg skandal-majstora - velikog danskog autora Larsa von Triera, koga mnogi smatraju možda najboljim filmskim autorom s početka 21. stoljeća.

Tvorac kultnih filmova "Dogville", "Ples u tami", "Antihrist" i "Melanholija" završava novi film "Nimfomanka". Nije sasvim jasno da li je Trier izostao zbog skandala od prije dvije godine, kada je proglašen "personom non grata" u Cannesu,nakon predkonferencije u kojoj je pominjao Hitlera, ili zaista nije stigao da završi film.

Sve dileme bit će riješene 26. maja, kada budu objavljeni dobitnici nagrada.