Od 27. do 29. jula
14

Filmski centar Sarajevo u Tuzli prikazuje filmove iz historije bh. kinematografije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U okviru javne akcije "Sačuvaj fimsko blago BiH", Filmski centar Sarajevo započinje ciklus prikazivanja filmova iz historije bh. kinematografije. Tako će, zajedno sa Udruženjem dramskih umjetnika "Kaleidoskop" i Centrom za kulturu, u Tuzli u periodu od 27 do 29. jula biti organizirano prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova koji su snimani u Tuzli ili se bave ovim gradom.

Tako će prvu noć ove manifestacije u Ateljeu "Ismeta Mujezinovića" biti prikazan kultni igrani film "Konjuh planinom" (1966.) kojeg je po scenariju Meše Selimovića režirao Fadil Hadžić.

Drugu noć će biti prikazan film "So" (1973.) za koji je scenario potpisao drugi veliki tuzlanski pisac Derviš Sušić, dok je reditelj filma Gojko Šipovac.

Završna noć je posvećena dokumentarcima koji se bave Tuzlom. Tu noć će biti prikazano remek djelo dokumentarnog filma "Bijeli ugriz" (1956.) Tome Janjića, koji se bavi dramatičnim propadanjem Tuzle u tome periodu ali i naporima da se ta nepogoda zaustavi.

"So gradi, so razgrađuje" (1975.) i "Kameno more" (1978.) također se bave problemom propadanje tla uslijed slanih podzemnih naslaga na ovom područuju, ali i izgradnjom Tuzle i njenim razvojom ka jednom modernom industrijskom i kulturnom centru regije.

Ulaz na kompletan program je besplatan.