Sedmi po redu
2

Značajna imena iz svijeta filma i 120 ostvarenja na ovogodišnjem Tuzla Film Festivalu

Klix.ba
Od 12. do 19. oktobra Tuzla postaje centar svih kulturnih i umjetničkih dešavanja. Sada već prema tradiciji, u petak počinje sedmi po redu Tuzla Film Festival koji će okupiti brojne ličnosti iz svijeta filma, ali i zaljubljenike ove vrste umjetnosti.

"Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima koje je ovaj festival postigao, ove godine na direkciju Tuzla Film Festivala pristiglo je mnogo više filmova nego što je to bio slučaj do sada. Upravo iz tog razloga, ove godine festival će trajati osam dana, kako bi što više filmova dobilo priliku imati projekciju i zaživjeti u ovom gradu", istakli su organizatori festivala.

Rekli su kako je ove godine na direkciju Tuzla Film Festivala pristiglo više od 800 filmova dodajući kako to za festival koji traje godina nije mala stvar i ne dešava se tako često.

"Zato smo se ove godine potrudili više nego ikada i u okviru 8 dana koliko će festival trajati publiku zaista odlični filmovi. Desit će se projekcija 120 filmova od čega je 7 dugometražnih u konkurenciji." - rekao je Boris Balta, osnivač i idejni tvorac Tuzla film festivala. Filmovi će biti prikazivani u okviru 5 grupa: dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films", poručili su.

Ove godine na Tuzla Film Festivalu bit će upriličene i svjetske premijere, čak iz Japana.

"Tuzla Film Festival uspio je svrstati se u 10 najvećih festivala po veličini na Balkanu. To se određuje na osnovu različitih faktora kao što su veličina festivala, broj gostiju, kvalitet festivala, broj filmova...", rekao je direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta.

Danas je predstavlje i monografija "Festivalski život pokretnih slika" autora Srđana Vukadinovića i Borisa Balte. Pomenuta monografija je izdanje o poludecenijskom trajanju Tuzla Film Festivala.

Kao i prethodnih godina, pored projekcija filmova, kafa sa poznatima, nevjerovatnih partyja, tu su i radionice koje će se ove godine održavati na UNTZ na Filozofskom fakultetu.

Festival će otvoriti film "Južni vetar" Miloša Avramovića na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Bosanskom kulturnom centru sa početkom u 19:30. Dodjela Vile i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala bit će održana 19. oktobra projekcijom serije "Novine" Dalibora Matanića.

Karte za projekcije filmova mogu se nabaviti u Narodnom pozorištu Tuzla (biletarnica) od 8. oktobra u periodu od 10 do 15 sati. Otvaranje festivala i projekcija filma "Južni vetar" košta 10 KM, dok je cijena za sve ostale dugometražne filmove, kao i zatvaranje festivala 5 KM. Ulaz na sve ostale projekcije (kratki igrani, animirani, dokumentarni i internacionalni film) je slobodan.

Sve projekcije nakon ceremonije otvaranja u BKC Tuzla, bit će održane u Narodnom pozorištu Tuzla.