Detalji sa snimanja
21

Feđa Štukan za Klix.ba: "Kursk" je odličan film, a Colin Firth pravi kuler

Klix.ba
Bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan glumi u historijskoj drami "Kursk" koja je premijerno prikazana sinoć u sarajevskom kinu Cinema City. S Feđom smo razgovarali o samom filmu, a objavljujemo i ekskluzivne fotografije sa seta.

Bh. glumac na početku razgovora za Klix.ba napominje da do posljednjeg momenta uopće nije znao da li će se pojaviti u filmu čiji je budžet bio 40 miliona dolara.

"Dobio sam obavijest prije nekoliko mjeseci da je snimljeno čak 100 sati materijala, od čega je izrezano 98", rekao je bh. glumac.

Štukan kaže da se njemu u to vrijeme igrala potpuno druga uloga i da je pokušao izbjeći onu koju je na kraju odglumio.

"Meni se igrala druga uloga koju sam imao na kastingu, ali je zbog svojih godina nisam mogao dobiti. Ova mi se nije igrala pa sam je tri puta odbio dok me reditelj nije nazvao i zamolio da je odigram. Onda sam, sa željom da ga odbijem 'zveknuo' iznos novca. Oni su na to pristali i morao sam da odigram", iskren je Štukan.

Ističe da nije imao priliku da se "izvuče".

"Kada mi je javio da je izrezao sve, pomislio sam 'sad izreži sve, ionako mi se nije igrala uloga'. Ali na kraju, možda i ne ispadne loše", kaže Štukan.

O Colinu Firthu Feđa kaže da je pravi kuler, vrlo lak za saradnju i nevidljiv na setu.

"Generalno, bila je to jedna od jačih ekipa s kojom sam radio do sada. Snimali smo u Briselu, Antverpenu i u Sibiu u Rumuniji", kaže naš glumac.

Za naš portal ispričao je i detalje sa setova koji su bili fascinantni.

"Čitava podmornica (prava, u punoj veličini) je visila sa nekoliko kranova uronjena u bazen veličine 20 fudbalskih igrališta i dubine 50 metara. Da bi snimili kako se nivo vode u podmornici podiže, oni su zapravo kranovima spuštali podmornicu dublje u vodu. Ja srećom nisam imao scene u podmornici, jer igram oficira za logistiku i nisam na Kursku, ali sam bio prisutan kad su snimane te scene", rekao je Štukan.

Pored Tomasa Vinterberga, koji važi za jednog od najkarizmatičnijih reditelja s kojim je radio, na setu se najviše družio s legendom kinematografije Antonijem Dod Mantlom, čovjekom iz čije je ruke snimljen "Trainspotting", "Dogville", "Antikrist", "Slumdog Millionaire" za kojeg je dobio i Oscara, a snimio je i posljednja dva filma Angeline Jolie i trenutno važi za najboljeg DOP-ja na planeti.

"On je potpuno nevjerovatan lik. Radi se o čovjeku koji na setu napravi kameru. Izmisli i napravi potpuno novu kameru koja mu treba da bi snimio neku scenu, a to ne može uraditi konvencionalnim kamerama. Zna sve o BiH, Angelina ga je potpuno zaludila Bosnom i bio je pun pitanja o svemu. Trebali smo raditi skupa još jedan film nakon 'Kurska', ali je to zasad na čekanju", ispričao je Štukan.

Za kraj razgovora je spomenuo glumca Maxa von Sydowa koji je poznat po ulogama u "Ratovima Zvijezda", za kojeg kaže da je sjajan kolega, kao i 91-godišnjeg Aleksandera Desplata, dvostrukog oskarovca, za film "Shape of Water" i "The Grand Budapest Hotel", koji je radio muziku.