Za film "Maldita"
80

El Pais o Boži Vreći: Bosanski Antony and the Johnsons na dodjeli Goya nagrada

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dokumentarac o Boži Vreći koji je nominovan za prestižnu nagradu Goya, bio je povod intervjua bh. interpretatora sevdalinke za španski El Pais u kojem je govorio o svojoj muzici, Sarajevu i svom identitetu.
"Božo Vrećo nije imao lak život. Ni njegova građa, ni glas, ni umjetnost ne uklapaju se u standardne parametre. Zbog toga je kao dijete trpio maltretiranje u svom rodnom gradu Foči u jugoistočnoj Bosni", navodi se u tekstu.

"Kod kuće je, s druge strane, dobio svu moguću podršku: kada mu je otac umro kada je imao pet godina, majka je postala njegova velika referentna figura, a ona je pjevala, 'pjevala je sve vrijeme dok je slikala', kompozicije bosanske tradicionalne sevdalinke. Ona ga je ohrabrila da se posveti muzici, što je strast koja ga je navela da glumi u kratkom dokumentarcu 'Maldita', koji je kandidat za Goyu", piše dalje.

Film autori opisuju kao ljubavnu pjesmu Sarajevu, most između Barcelone i Sarajeva, gradova pobratima. Stoga i Vrećo poručuje: "Sarajevo nije ni muško ni žensko. Kao ja".

Kada bi trebalo bosanskog umjetnika odrediti u neki "kalup", bilo bi kao da Conchita Wurst posjeduje glas Antonyja & the Johnsonsa, navodi El Pais.

Govoreći o sevdahu i muzici koju izvodi Vrećo je kazao kako je u svojim pjesmama eliminisao žanr kao i u svom životu.

"Bio sam iskren prema sebi i prema muzici. Takav sam, ne bih se ni definisao kao gej, jer se osjećam muževno koliko i ženstveno", poručio je.

Dalje govoreći o ograničenjima, kaže da je upravo zbog toga fasciniran sevdahom - jer se miješaju žanrovi, nacionalosti.

"Moja prednost je što živim u Sarajevu, mladom gradu po broju stanovnika, jer je mnogo ljudi došlo nakon rata. Naravno, u svakoj krivini rijeke, u svakoj zgradi krije se neki tradicionalni duh... Mi ga poštujemo, pretpostavljamo i preokrećemo", poručuje.