Najniže strasti branše
51

Cate Blanchett u lovu na Oscara: Noćna mora koju nećete zaboraviti

I. M.
Cate Blanchett
Cate Blanchett
"Nightmare Alley" je neo-noir triler nastao u režiji oskarovca Guillerma del Tora. Donosi dašak klasičnog Hollywooda u remakeu u kojem Cate Blanchett i Bradley Cooper igraju manipulativne psihološke igrice.
"Ulica noćnih mora" je remake istoimenog klasika iz 1947. godine i prvi film Guillerma del Tora nakon naslova "Oblik vode", koji je nagrađen Oscarom u za najbolji film i režiju 2018. godine. Searchlightovo ostvarenje u kinima je predstavljeno 17. decembra, istovremeno s Marvelovim filmom "Spider-Man: Put bez povratka", pa ga je akcioni spektakl donekle zasjenio, ostvarivši rezultat od dvestotinjak miliona dolara u samo tri dana prikazivanja. No, na sveopću radost ljubitelja rediteljskog rukopisa Meksikanca Del Torra, "Nightmare Alley" je tu da prkosi kulturi superheroja.
Bradley Cooper u filmu
Bradley Cooper u filmu "Nightmare Alley"

Priča je zapravo adaptacija romana Williama Lindsayja Greshama i govori o mračnoj strani šoubiznisa i njegovih ljigavih stanovnika. Taj polusvijet se sastoji o spletkaroša uništenih života i žena koje ne prezaju ni od čega. Glavni lik je Stan (Bradley Cooper), muškarac s teškim djetinjstvom, koji dolazi u cirkus u potrazi za poslom. Gazda zabavnog parka Clem (Willem Dafoe) inače igra na kartu ljudskih slabosti, mameći alkoholičare ii ovisnike o drogama, često muškarce s problematičnom prošlošću, kojima obećava poslove. Koristi njihovu ovisnost da ih fizički i psihički zlostavlja sve dok ne potonu u ludilo i izopačenost, stvarajući tako čudake za svoj perverzni karneval. Neki su tako u stanju odgristi kokoši vrat i napiti se životinjske krvi pred publikom.

Međutim, ambiciozni animator Stan posjeduje talentat za manipuliranje ljudima, a preko leđa je "preturio" mnogo toga u životu. Vješto barata riječima, a splet okolnosti i igra sudbine učinit će da se poveže sa psihoterapeutkinjom Lilith (Cate Blanchett), koja je pokvarenija i opasnija od njega. Lilith je prelijepa žena s hipnotizirajućim glasom, kojoj su sva vrata elitnog društva otvorena, pa se njih dvoje uskoro udružuju kako bi izmanipulirali poslovnog čovjeka. Tada dolazi do niza iznenađujućih situacija, koje uključuju razgovor s mrtvima i koje priču vode u pravcu najbrutalnijeg razrješenja.

Del Torovi kadrovi su uvijek ispunjeni mistikom i osebujnim likovima, a prepoznatljiv mračni rediteljski rukopis (sjetimo se "Panovog labirinta") logično ga je odveo ka noiru. Film noir je žanr koji je dominirao 1940-ih i 1950-ih godina, a naziv “crni film” je dobio zbog pomanjkanja svjetla, tj. specifičnog korištenja rasvjete, čime se postizala mračnija i depresivnija atmosfera. U zadimljenim kadrovima "Ulice noćnih mora" očaj se utapa u alkoholu. Pored Coppera i izvrsne Cate Blanchett, kojoj se smiješi treći Oscar, tu su još slavna holivudska imena poput Toni Collette, Richarda Jenkinsa i Rooney Mare.

Willem Dafoe u filmu
Willem Dafoe u filmu "Nightmare Alley"

FIlmsko recikliranje ili snimanje remake filmova je lov na novac koji se izvlači na osnovu uspješnih originala i nostalgije publike za njima. Ponekad se dogode veliki komercijalni uspjesi. Samo sedam dana prije "Ulice noćnih mora", u kinima je premijerno prikazan film Stevena Spielberga "West Side Story", remake istoimenog slavniog mjuzikla nagrađenog s deset Oscara. Sasvim je sigurno da će ova dva filma, s pričama koje u aktuelnom svijetu predstavljaju neku vrstu eskapizma u klasični Hollywood, biti lovci na nagrade Američke filmske akademije.

U svijetu u kojem se sve rapidno mijenja, neke stvari u svojoj suštini ipak ostaju iste. Film “Nightmare Alley” je izvanredan prikaz toga kako publika, ta gomila voajera koju je nemoguće nahraniti jer se ponaša kao proždrljiva zvijer, uvijek treba neki novi spektakl u kojem će čovjek pasti što niže. Dokaz za to su bljutavi televizijski programi koji igraju na kartu najnižih ljudskih strasti.