Od 15. do 25.2.
1

Brojni filmovi, autori i producenti iz BiH prisustvuju na ovogodišnjem Berlinalu

Klix.ba
Brojni filmovi, autori i producenti iz BiH i ove godine će prisustvovati Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu koji će biti održan od 15. do 25. februara.

Film "Snijeg za vodu" reditelja Christophera Villiersa će, nakon svjetske premijere u BH Film Programu prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, imati internacionalnu premijeru na Berlinale-u u programu Generation KPlus. "Snijeg za vodu" napisao je i režirao Christopher Villiers, a u filmu igraju India Tanović, Hadrian Tanović, Saša Krmpotić, Amar Čustović, Davor Golubović i Elza Gradaščević. Film su producirali Sarajevo Film Academy i 2020 Productions Ltd u suradnji sa sarajevskom producentskom kućom Prime Time iz Sarajeva, a uz podršku Obala Art Centra.

U Generation Kplus i Generation 14plus programe prijavljeno je više od 2.000 filmova, a u finalnoj selekciji našlo se ukupno 65 kratkih i dugih filmova iz 39 produkcijskih i koprodukcijskih zemalja.

Program Forum će prikazati od 44 filma, od čega će 35 imati svjetsku premijeru. U ovom programu bit će predstavljena dva bosanskohercegovačka filma: "Drvo" u režiji Andréa Gil Mata i "Kaotični život Nade Kadić" u režiji Marte Hernaiz Pidal.

Film "Drvo" je koprodukcija između Portugala i Bosne i Hercegovine. To je priča o starcu koji samo želi zaboraviti prošlost i dijetetu koje ne zna kako se nositi sa svojom sadašnjošću. Bosanski koproducent filma je Pravo ljudski Filmski Festival. André Gil Mata završio je doktorski studij filmske režije (DLA) na Sarajevo Film Academy.

"Kaotični život Nade Kadić" u režiji Marte Hernaiz Pidal (Bosna i Hercegovina / Meksiko) je priča o Nadi Kadić, samohranoj majci koja je upravo saznala da njezina kći ima simptome autističnog spektra. Ona putuje Balkanom kako bi se pomirila sa svojom prošlošću i prihvatila svoju novu sudbinu. Glavne uloge u ovom filmu ostvarile su Aida Hadžibegović-Đombić i Hava Đombić, a scenarij su napisale Marta Hernaiz Pidal i Aida Hadžibegović-Đombić. Film je podržala Sarajevo Film Academy, a nastao je u produkciji Cinevendaval. Marta Hernaiz Pidal je također bivša studentica Sarajevo Film Academy, gdje je završila postdiplomski studij, a čiji je kratki film DOBRO premijerno prikazan u Cinéfondation programu Cannes Film Festivala 2016. godine.

U 13. Forum Expanded programu bit će predstavljen film "Danas je 11 juni 1993." u režiji Clarisse Thieme (Njemačka / Bosna i Hercegovina). Ovaj film je razvijen na temelju intenzivnog angažmana i saradnje s Nihadom Kreševljakovićem i Bibliotekom "Hamdija Kreševljaković" / Videoarhiv u Sarajevu. Radi se o privatnoj zbirci amaterskih videozapisa u kojima su stanovnici Sarajeva dokumentirali svoje živote tokom opsade. U toj zbirci Thieme je pronašla inspiraciju za kratki film naučne fantastike u kojem grupa mladih ljudi s puno crnog humora zamišlja bijeg iz zatvorenog grada koristeći se "vremenskom mašinom". "Danas je 11 juni 1993." je dio inicijative Između nas i Bewtween us Nihada Kreševljakovića, Jasmine Gavrankapetanović i Clarisse Thieme. Između nas i Bewtween us bio je dio Berlinale Forum proširenog vizualnog arhiva 2016. godine. Ovaj film je sufinansirala je Fondacija Einstein Berlin, a realiziran je uz potporu Dodiplomskog studija umjetnosti na Univerzitetu u Berlinu i Berlinskog centra za napredne studije iz umjetnosti i nauke

U sklopu istog programa bit će predstavljem film "Araf" Didem Pekün, koprodukcija između Turske, Grčke i Bosne i Hercegovine. "Araf" je esejistički film i putopis glavnog lika Nayie koja putuje od Srebrenice i Sarajeva u Mostar. U izbjeglištvu je od rata i vraća se na 22. godišnjicu genocida u Srebrenici. Film je vođen dnevnim bilješkama o putovanju koje se spajaju s mitom o Dedalu i Ikaru.

Kao i prethodnih godina, ovom značajnom filmskom festivalu prisustvovat će delegacije Sarajevo Film Festivala, Udruženja filmskih radnika, kao i brojni bosanskohercegovački autori i producenti.