Osvojila Zlatnog medvjeda
44

Pobjednik Berlinalea francuski je dokumentarac "Dahomey, rediteljica tokom govora podržala Palestinu

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea je francuski eksperimentalni dokumentarni film "Dahomey" koji tematizira povratak umjetničkih djela u Afriku oduzetih tokom kolonijalnog razdoblja.

Ove godine su prikazana 233 filma od čega 20 u glavnom programu.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Dokumentaristički esej francuske rediteljice senegalskog porijekla Mati Diop istražuje vraćanje opljačkanog kraljevskog blaga afričkog kraljevstva Dahomej iz Pariza u današnju Republiku Benin.

Dok je izlazila na scenu da bi primila nagradu, Diop je rekla: "Ja stojim uz Palestinu!" i zahvalila narodu Senegala na borbi za demokratiju.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsoo za film "A traveler's needs" u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Isabelle Huppert.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobio je njemački autor Matthias Glasner za svoj film "Umiranje".

Američki glumac Sebastian Stan dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu "A Different Man", a britanska glumica Emily Watson je dobitnica Srebrnog medvjeda za najbolju sporednu ulogu za film "Small Things Like These".

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je reditelj iz Dominikanske Republike, Nelson Carlos De Los Santos Arias za dokumentarni film "Pepe" koji tematizira sudbinu jednog od nilskih konja koje je kolumbijski narkobos Pablo Escobar doveo u svoj zoološki vrt.

Ranije je počasni Zlatni medvjed za životno djelo uručen američkom reditelju Martinu Scorseseu.

Ovo je posljednji Berlinale pod vodstvom dvojca Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian koji su vodstvo preuzeli 2020. Od proljeća vodstvo nad Berlinaleom, koji pored festivala u Cannesu i Veneziji slovi kao najvažniji filmski festival, preuzima američka filmska menadžerica i dosadašnja voditeljica Filmskog festivala u Londonu Tricia Tuttle.

Kritičari i ove godine ukazuju na daljnji gubitak važnosti Berlinalea koji već godinama gubi na važnosti koju je imao u vrijeme hladnog rata kada je Berlin bio simbol podijeljenog svijeta.